Πυρκαγιά στην Αττική: Ζημιές σε επτά κτίρια του πρώην βασιλικού ανακτόρου

Το κεντρικό κτίριο του πρώην βασιλικού ανακτόρου στο Τατόι μετά την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη
Το κεντρικό κτίριο του πρώην βασιλικού ανακτόρου στο Τατόι μετά την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / Πηγή: Eurokinissi

Ζημιές σε επτά κτίρια του συγκροτήματος του πρώην βασιλικού ανακτόρου στο Τατόι σημειώθηκαν από την πυρκαγιά της προηγούμενης βδομάδας στην Αττική, όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε, οι ζημιές αυτές δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από όσα είχε δημιουργήσει η πάροδος του χρόνου στα κτίρια του Τατοΐου. Κάηκαν στέγες και ξύλινα κουφώματα, κάποια από τα οποία ήταν νεότερες επεμβάσεις σωστικές του ΥΠΠΟ.

Τα 7 κτίρια είναι τα εξής: Οικία Στουρμ, κτίριο τηλεπικοινωνιών, οικία φροντιστή, κτίριο φρουράς τάφων, κτίρια δασονομείου, κτίριο προσωπικού, διευθυντήριο. Για τα κτίρια φρουράς τάφων, προσωπικού, διευθυντηρίου και δασονομείου ξεκινούν ήδη οι μελέτες τους, με αυτεπιστασία, που θα έχουν ολοκληρωθεί τέλος του 2021, όπως είπε η υπουργός.

Ωστόσο «χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο, δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ομάδα μελέτης για την αναδάσωση.

Αναφορικά με τα αντικείμενα που βρίσκονταν σε κοντέινερ που καταστράφηκε από τη φωτιά, η υπουργός είπε ότι «σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης. Το υλικό είχε ήδη αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης και τα αντικείμενα που είχαν κριθεί σημαντικά είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους. Υπήρχε κάποια οικοσκευή, μαγειρικά σκεύη, μια ραπτομηχανή Singer, μεταλλικά προστατευτικά τζακιών, έντυπα και βιβλία χωρίς ιδιαίτερη αξία και μέρος της κάβας», ανέφερε.

Σε σχέση με τις πυρκαγιές σε άλλα μέρη, η υπουργός είπε ότι στην Εύβοια «δεν έχουμε σχεδόν κανένα πρόβλημα ως σήμερα», μιλώντας για μνημεία της περιοχής, στη δε Λακωνία τα προβλήματα που προκύπτουν σε μεταβυζαντινούς ναούς είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Δείτε ακόμα...