Πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας – Στο δρόμο 12.000 πρόσφυγες

Πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας
Φώτο Αρχείου / Πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας – Λέσβος

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Τρίτης στο ΚΥΤ της Μόριας.

Αφορμή για την πυρκαγιά αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά, προσπαθώντας να διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά καίει ακόμα στο εσωτερικό του ΚΥΤ.

Πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας
Πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας / Πηγή: Eurokinissi

Έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση

Για την κατάσταση στη Μόρια, στις 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, στην ΕΡΤ, το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση θα επιληφθεί άμεσα το ζήτημα της στέγασης των χιλιάδων προσφύγων που έχουν μείνει στον αέρα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης όπως και του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το γεγονός, αλλά και συνολικά το προσφυγικό, είναι τεράστιες. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που εφαρμόζεται κατά γράμμα έχει ως αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, να έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά, σε απαράδεκτες συνθήκες. Χαρακτηριστικά το ΚΥΤ της Μόριας έχει χωρητικότητα 3000 ατόμων ενώ εκεί διαμένουν περίπου 12.000. Ενώ η πανδημία δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες στις οποίες οι άνθρωποι αυτοί διαβιούν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...