Πυρκαγιές σε εργοστάσια: «Φωνάζει» ο κίνδυνος Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης

Λίγες μόνο μέρες μετά τη μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο, άλλη μία φωτιά στην περιοχή του Θριασίου, αυτή τη φορά σε εργοστάσιο προϊόντων Ζύμης στην Μαγούλα, «έρχεται να επιβεβαιώσει τον μεγάλο κίνδυνο για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Ελευσίνας του ΚΚΕ, ζητώντας την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις και την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή.

Στην περίπτωση του εργοστασίου ζύμης η πυρκαγιά εκτυλίχθηκε εν ώρα βάρδιας, με τους εργαζόμενους να τρέχουν έντρομοι έξω για να σωθούν, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

«Το ότι αυτή τη φορά αποφύγαμε τα χειρότερα, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα πρέπει συνεχώς να κρύβεται ”κάτω από το χαλί”. Ο κίνδυνος φωνάζει από όλες τις πλευρές! Οι μόνοι που δεν ακούνε είναι κυβέρνηση και εργοδοσία που θεωρούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας ως κόστος, ενώ συνεχίζεται η εγκληματική ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου για την τήρηση ακόμα και στοιχειωδών κανόνων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, η ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων στο Θριάσιο Νοσοκομείο εξακολουθεί να νοσηλεύει μόνο ασθενείς με COVID-19, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμη για νοσηλεία εγκαυματιών!»

Η ΚΟ Ελευσίνας του ΚΚΕ απαιτεί να διασφαλιστούν πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση όπου ξέσπασε η πυρκαγιά και επίσης:

-Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.

– Να συγκροτηθεί τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε ακόμα...