Πυρκαγιές στην Αττική: Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τη νύχτα – Προκλητική η στάση της κυβέρνησης

Πυροσβεστική - Καίγεται σπίτι - Ντράφι - Δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022
Δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αρκετά βελτιωμένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα Μέγαρα, Σαλαμίνα και Πεντέλη, τα οποία έχουν κάνει στάχτη περιουσίες και δασικές εκτάσεις. Το μέγεθος της καταστροφής θα φανεί αφού σβήσουν οι φωτιές. 

Σε πλήρη επαγρύπνηση θα παραμείνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να επιχειρήσουν όπου κι αν τυχόν χρειαστεί.

Στα Μέγαρα

Στα Μέγαρα, η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων παρουσιάζει αρκετά καλύτερη εικόνα και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο αυτή την στιγμή.

Στο σημείο παραμένουν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στον οικισμό Ζάχουλη, ο οποίος εκκενώθηκε μαζί με τον οικισμό των Παπαγιαννέϊκών, κατέστρεψε δασική έκταση που είχε γλυτώσει από τις πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων στην ευρύτερη περιοχή. 

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, πριν τη δύση του ηλίου, ένα ελικόπτερο αντιμετώπισε βλάβη και αναγκάστηκε να προσγειωθεί, χωρίς κανένα μέλος του πληρώματος να αντιμετωπίσει πρόβλημα. 

Στη Σαλαμίνα

Τρία ήταν τα πύρινα μέτωπα στην Σαλαμίνα.

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σάμαρι Σαλαμίνας έχουν τεθεί υπό έλεγχο ενώ αρκετά καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στον Λόφο Πατρίς καθώς δεν υπάρχει αυτή την ώρα ενεργό μέτωπο.

Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης ακτοπλοϊκώς στη Σαλαμίνα μετέβησαν από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Τεράστιες οι ζημιές στην Ανατολική Αττική απ’ την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη

Σε ότι αφορά τον ορεινό όγκο της Πεντέλης, ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος εξακολουθούν να βρίσκονται στα διάφορα σημεία για να σβήνουν τις ανά διαστήματα μικρές αναζωπυρώσεις που προκαλούνται από τα γνωστά «καντηλάκια».

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η καμένη έκταση ξεπερνά τα 20.000 στρέμματα ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές, μερική ή ολική.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, απομένουν ακόμα περίπου 30 υποσταθμοί με βλάβη, καθώς έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι 180  από τους συνολικά 210. Ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα με τις κολώνες που έχουν καταστραφεί και είναι άγνωστο το πότε θα αντικατασταθούν. 

Προκλητική η στάση της κυβέρνησης

Το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει εμπρησμός στην πυρκαγιά της Πεντέλης άφησε ανοιχτό σε δηλώσεις του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Μιά «αιχμή» που έχει χρησιμοποιηθεί από αρκετούς προκατόχους του για να δικαιολογήσουν τα αρνητικά αποτελέσματα μιας πολιτικής που αφήνει στην ουσία γυμνή την πολιτική προστασία της χώρας.

Παράλληλα, επικαλέστηκε και αυτός τις «αντίξοες συνθήκες», την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση.

Αναφερόμενος στη στρατηγική της κυβέρνησης έκανε λόγο για την πρόληψη για την οποία και φέτος η κυβέρνηση έκανε τα ελάχιστα, στα περισσότερα και ακριβότερα εναέρια μέσα και στο «112», τον αριθμό της μαζικής αναγκαστικής εκκένωσης όταν τα πράγματα γίνονται «σκούρα».

Ο υπουργός δεν έκανε βέβαια καμία αναφορά στην υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις της Πυροσβεστικής αλλά και για τα πολλά σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, που στάθηκε στην μεγάλη κινητικότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά και στον καλύτερο συντονισμό, που θα συνεχιστεί και στο μέλλον, έκανε λόγο για περιορισμένες ζημιές από την πυρκαγιά στην Πεντέλη ενώ πρόσθεσε πως το κράτος θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για τις αποζημιώσεις όταν θα γίνει η πλήρης καταγραφή των ζημιών. Κλείνοντας, σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένος για την έκβαση της κατάσβεσης των πυρκαγιών, ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνεται «καμία αξιολογική κρίση την ώρα της “μάχης”».  

Δείτε ακόμα...