Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Για «προδιαγεγραμμένες καταστροφές» μιλούν οι εργαζόμενοι στην πυρόσβεση

πυρκαγιές στην πορτογαλία
Πηγή: Associated Press

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων έχουν καταστραφεί τις τελευταίες μέρες σε όλη την Ευρώπη, όπου μεγάλες πυρκαγιές συνεχίζουν να κάνουν στάχτη περιοχές σε ΠορτογαλίαΙσπανίαΓαλλία, αλλά και Βέλγιο κ.α.

Τα κυβερνητικά και συνολικά τα αστικά επιτελεία εστιάζουν στην «κλιματική αλλαγή» και μιλούν για «πρωτόγνωρες συνθήκες» (θερμοκρασίες, ένταση ανέμων κ.τ.λ.), προσπερνώντας τα πολύ μεγαλύτερα περιθώρια υπεράσπισης ζωών και περιβάλλοντος που θα διασφάλιζε η αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων.

Οι μαρτυρίες των εργαζομένων στην πυρόσβεση είναι ενδεικτικές, όχι απλά για την απουσία κάθε έγκαιρου προγραμματισμού για την αντιμετώπιση αυτών των «ιδιαίτερα δύσκολων» συνθηκών που κατά τ’ άλλα όλοι αναγνωρίζουν ότι προκαλεί η «κλιματική αλλαγή», αλλά και για την εγκατάλειψη και υποβάθμιση μέσων και δυναμικού που είχαν σχεδιαστεί με βάση ανάγκες προηγούμενων εποχών.

Είναι χαρακτηριστικά όσα καταγγέλλουν εργαζόμενοι στα εναέρια μέσα της Πολιτικής Υπηρεσίας στη Γαλλία (που παρεμβαίνουν και σε περίπτωση πυρκαγιών), με βάση και επιστολή του εθνικού συνδικάτου του κλάδου (Syndicat national du personnel navigant de l’aviation civile – SNPNAC). Γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι εδώ και ένα χρόνο το συνδικάτο έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένη καταστροφή», μιλώντας για «κλείσιμο σταθμών, μη αντικατάσταση μηχανημάτων που χάθηκαν στη διάρκεια επχειρήσεων», «στόλο που γερνάει», «απαράδεκτες ακινητοποιήσεις σκαφών στο έδαφος», «έλλειψη ειδικευμένων πιλότων». Μεταξύ άλλων σχετική επιστολή ανέφερε ότι «δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε την τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις ενέργειες και τα λόγια, λόγω της απουσίας στρατηγικής προσαρμογής των αναγκών και των μέσων».

Χτεσινά δημοσιεύματα, επικαλούμενα τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, κατέγραφαν ότι σήμερα σε όλη τη Γαλλία, το 78% του ανθρώπινου δυναμικού είναι καταχωρημένο ως «εθελοντές πυροσβέστες» και μόλις ένα 17% ως «επαγγελματίες», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εύρος και την επικαιροποίηση της εκπαίδευσής τους, την επάρκεια του εξοπλισμού τους, τις συνθήκες εργασίας που επιδρούν στον τρόπο εκτέλεσης του καθήκοντός τους κ.τ.λ. Ένα 5% καταγράφεται ως «στρατιωτικοί».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επισκέφτηκε χτες τη Ζιρόντ για να μοιράσει υποσχέσεις στήριξης των πυρόπληκτων αλλά και για να κάνει μια επισήμανση που σηκώνει πολλές ερμηνείες, όταν διαρκώς επιβεβαιώνεται ότι η επενδυτική εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος αποτελεί όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα, στο πλαίσιο και της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». «Το δάσος είναι μια ευκαιρία», όπως έκρινε κατάλληλη την ευκαιρία να επισημάνει.

Χτες, στις φλόγες παραδόθηκαν και μεγάλες εκτάσεις στην Ιταλία. Στην Τοσκάνη, πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας συνέχισε να καίει κοντά στην πόλη Λούκα, έχοντας καταστρέψει πάνω από 5.600 στρέμματα δάσους. Στην περιφέρεια Φρίουλι Βενέτσια Τζούλια, μεγάλη φωτιά έκαιγε στην περιοχή Κάρσο, στα σύνορα με Κροατία και Σλοβενία.

Αλλά και στην Ισπανία, μεγάλες πυρκαγιές έχουν πλήξει μεταξύ άλλων την επαρχία Θαμόρα (βορειοδυτικά). Στην Πορτογαλία μεγάλη ανησυχία προκαλούσαν χτες οι πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου εκκενώθηκαν και τρία χωριά.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...