Πυρομαχικά για το Κίεβο θα παράγουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στο Λαύριο

Από την επίσκεψη στα ΕΑΣ του επίτροπου Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν ,

Πυρομαχικά για την κυβέρνηση του Κιέβου θα παράγει η Ελλάδα, βαθαίνοντας την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην πρεμούρα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους να υπηρετήσουν σε όλα του τα σκέλη τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας.

Έτσι, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων της ΕΕ τον περασμένο Μάρτη για το πέρασμα της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας «σε λειτουργία πολεμικής οικονομίας» και πριν η Κομισιόν παρουσιάσει το τρίτο σκέλος του σχεδίου της για την παραπέρα αύξηση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου και συνολικότερα τον εξοπλισμό της, που δείχνει ένταση των ανταγωνισμών και προετοιμασία πολέμου, η κυβέρνηση σπεύδει να πιάσει «θέση», βυθίζοντας τον λαό σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, αλλά και ετοιμάζοντας τον «λογαριασμό» της εμπλοκής για τον λαό.

Σε ένα μπαράζ εξελίξεων, το θέμα συζητήθηκε καταρχάς στην επίσκεψη στις 6/4 στην Αθήνα του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, Ο. Ρέζνικοφ, και τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Ν. Παναγιωτόπουλο. Πέραν της συνέχισης της ροής πυρομαχικών από το ελληνικό οπλοστάσιο, έγινε και συζήτηση για τη δυνατότητα παραγωγής από τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) πυρομαχικών τα οποία θα πωλούνται στην Ουκρανία.

Σε επόμενη φάση, την προηγούμενη Παρασκευή επισκέφτηκε το υπουργείο Άμυνας ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα στο πλαίσιο συναντήσεών του με υπουργούς Αμυνας κρατών – μελών της ΕΕ και επισκέψεών του σε ευρωενωσιακές αμυντικές βιομηχανίες. Επισήμως συζήτησαν «θέματα υποστήριξης των αμυντικών βιομηχανιών, ενόψει υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων της Επιτροπής για μέτρα ενίσχυσης και αύξησης της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε κατόπιν ότι «14 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας προέκυψε στην Ευρώπη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα, επίσης, μια αυξημένη και επείγουσα ζήτηση για προηγμένες αμυντικές δυνατότητες και πυρομαχικά». Διαβεβαίωσε ότι την κυβέρνηση ενδιαφέρει «κάθε πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στη βιομηχανία μας να αυξήσει τις παραγωγικές δυνατότητές της ώστε να καλύψει τη νέα ζήτηση που προέκυψε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπρετόν τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας ως ΕΕ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, για να ικανοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας φυσικά απέναντι στην Ουκρανία όσον αφορά τα πυρομαχικά, αλλά επίσης για να επιτύχουμε τους σκοπούς μας ως ΕΕ και να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας», σε άλλη μια ένδειξη ότι ετοιμάζονται για γενικευμένη αντιπαράθεση.

Ακολούθως, Μπρετόν, Παναγιωτόπουλος και τεχνικό κλιμάκιο της ΕΕ επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ σε Υμηττό και Λαύριο, όπου έγινε παρουσίαση των παραγωγικών δυνατοτήτων, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατασκευή των βλημάτων 155 χιλιοστών, τα οποία «καταπίνουν» οι Ουκρανοί στις μάχες τους με τις ρωσικές δυνάμεις.

Η συζήτηση συνεχίστηκε σε επίπεδο Κομισιόν, η οποία προχτές υιοθέτησε την Πράξη για την Υποστήριξη της Παραγωγής Πυρομαχικών (Act in Support of Ammunition Production – ASAP) με σκοπό, μεταξύ άλλων, την «επείγουσα παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία και για να βοηθήσει τα κράτη – μέλη να ξαναγεμίσουν τα αποθέματά τους». Μέσω της ASAP προβλέπεται σε πρώτη φάση να διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε ευρωενωσιακά εργοστάσια πυρομαχικών για να ενισχύσουν την παραγωγή τους, ενώ άλλα τόσα θα δοθούν απευθείας από τα κράτη – μέλη για την αύξηση της παραγωγής τους, με στόχο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μέσα σε 12 μόλις μήνες να αυξήσει η ΕΕ την παραγωγική της ικανότητα σε 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού τον χρόνο.

Πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι τα ΕΑΣ θα λάβουν από το πακέτο 60 με 80 εκατ. ευρώ, με επίκεντρο το εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στο Λαύριο.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της καταστροφικής πολιτικής για την κρατική αμυντική βιομηχανία, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη χρήση του χώρου των ΕΑΣ στον Υμηττό ως έδρας υπουργείων (για να παραδώσει και μια σειρά από κτίρια στο κέντρο στους ομίλους του real estate), αφήνοντας και τα σχέδια, μετά τη «μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων» τους, με ό,τι συνέπειες αυτό θα έχει στην παραγωγική τους διαδικασία.

Οι ίδιοι δηλαδή που, προσπερνώντας τους τεράστιους κινδύνους της εμπλοκής, πλασάρουν ως δήθεν «ευκαιρία» τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για να «τονωθεί» η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σακατέψουν την υποδομή στον Υμηττό, που σε άλλο πλαίσιο και χωρίς τον ευρωατλαντικό «χαλκά» θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις αμυντικές και άλλες ανάγκες του λαού και της χώρας. Ενδεικτικά, γνώστες της υπόθεσης τονίζουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο επιφέρει πλήγμα στη λειτουργία της δομής εφόσον με τις εργαλειομηχανές να διαμοιράζονται μεταξύ Λαυρίου και Μάνδρας – ενώ κάποιες είναι ανέφικτο να μεταφερθούν – η γραμμή παραγωγής των μεταλλικών μερών των πυρομαχικών δεν είναι δυνατόν να ξαναλειτουργήσει, ο δε σταθμός βλητικών δοκιμών δεν μεταφέρεται και συνεπώς θα εγκαταλειφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες με γνώση των λεπτομερειών της επίσκεψης λένε ότι η ευρωενωσιακή αντιπροσωπεία, εστιάζοντας εκ των πραγμάτων στη μονάδα του Λαυρίου, την αξιολόγησε ότι συγκεντρώνονται εκεί οι προϋποθέσεις, ο συνδυασμός υποδομών και τεχνογνωσίας, για την παραγωγή των βλημάτων.

Ο ίδιος ο Μπρετόν σε προχτεσινές δηλώσεις του, στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ. Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν δυνατότητες παραγωγής στην Ελλάδα, ότι είναι επείγουσα η ανάγκη ανανέωσης του εξοπλισμού της Ουκρανίας, όπως και ότι υπάρχει «διάθεση για συμμετοχή και συνεργασία από όλους» – και από τη χώρα μας…

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Δείτε ακόμα...