Πυρόπληκτοι Ηλείας: Με μαχητική συγκέντρωση απάντησαν στην κοροϊδία της κυβέρνησης

Απάντηση με αγωνιστικό τρόπο στην κοροϊδία της κΚυβέρνησης, που ένα και πλέον μήνα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να τους βοηθήσει, αλλά και στην αδιαφορία των Περιφερειακών αρχόντων και των αρμοδίων Υπηρεσιών που, στα λόγια λένε ότι βρίσκονται στο πλευρό των πυρόπληκτων αλλά στην πράξη άλλα… τυρβάζουν, έδωσαν χθες κάτοικοι πυρόπληκτων χωριών της Ηλείας, που προχώρησαν σε συγκέντρωση και συμβολικό αποκλεισμό, του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας στον Πύργο.

Σε συνέχεια όλων των προηγούμενων δράσεών τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής τους Επιτροπής πυρόπληκτοι από τη Νεμούτα, το Χελιδόνι, την Καυκανιά, το Λάλα και άλλα χωριά, απαίτησαν «εδώ και τώρα», να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν καταθέσει με ψήφισμά τους από τις 23 Αυγούστου και στο οποίο, οι αρμόδιοι φορείς επιδεικνύουν προκλητική αδιαφορία, με χαρακτηριστική και την απουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, που σε ακόμη μία κινητοποίηση απουσίαζε από το γραφείο του…

«Κάηκαν τα δάση και οι κόποι μας, αγώνας για να μείνουμε στον τόπο μας», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν, όπως και «τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», εκφράζοντας την αναγκαιότητα αποφασιστικής συνέχειας των κινητοποιήσεων.

«Πετσοκόβονται» οι αποζημιώσεις…

Από τους παρευρισκόμενους, καταγγέλθηκε επίσης, η «προσπάθεια» του ΕΛΓΑ να κόψει αποζημιώσεις, με τη μη ένταξη στα πυρόπληκτα, καμένων αποθηκών, εργαλείων και εγκαταστάσεων αγροτών και το αιτιολογικό, ότι οι ζημιές από τη φωτιά δεν ήταν μεγαλύτερες του 30% του συνόλου των εγκαταστάσεων! Επίσης, αναφορά έγινε στο αισχρό μέτρο του συμψηφισμού του ύψους της αποζημίωσης για κάποιον αγρότη που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές, με τα χρέη που τυχόν μπορεί να’ έχει προς τον Οργανισμό, προκειμένου να λάβει ότι… περισσέψει, αν περισσέψει και αν δεν, να μην πάρει τίποτα…

«Να αφήσουν τα κολπάκια για να αποφύγουν την κατάσταση», ανέφερε ο Θ. Βομπίρης, πρόεδρος της ΟΑΣ Ηλείας, εξηγώντας μεταξύ άλλων: «Και πέρυσι το Χελιδόνι χτυπήθηκε από πυρκαγιές. Ενέταξαν την περιοχή στα ΠΣΕΑ και δεν αποζημιώθηκε κανένας. Φέτος λένε ξανά, για το Χελιδόνι, όπως και για άλλα χωριά, ότι δεν είναι πυρόπληκτο! Έπρεπε να καούν τα σπίτια δηλαδή για να τα χαρακτηρίσουν έτσι! Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να συμβεί ξανά τα ίδια. Διεκδικούμε 100% αποζημιώσεις για όλους τους πυρόπληκτους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αποκατάσταση των εισοδημάτων μας για όσο διάστημα χρειάζεται»!

Χωρίς ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι – Ανολοκλήρωτοι έλεγχοι απ’ τον ΕΛΓΑ!

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε και από παρευρισκόμενους, η κατάσταση στα χτυπημένα από τις πυρκαγιές χωριά, μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. «Πριν 20 μέρες είχαμε έρθει ξανά στην Περιφέρεια. Διεκδικήσαμε ζωοτροφές, μας υποσχέθηκαν ότι θα έρθουν και δεν έχουμε πάρει τίποτα ακόμα, με αποτέλεσμα όλοι οι κτηνοτρόφοι στο χωριό να έχουμε σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε ο κτηνοτρόφος από το Χελιδόνι, Κώστας Βουρλούμης, υπογραμμίζοντας ότι έτσι οδηγούνται σε αφανισμό!

Ο αγρότης και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Καυκονίας, Νίκος Βασιλόπουλος, κατήγγειλε ότι δεν έχει καν καταγραφεί από τον ΕΛΓΑ το σύνολο των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες όπως ελαιόδεντρων και σταφίδας, επισημαίνοντας: «Το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί το εισόδημά μας για όσα χρόνια απαιτείται για κάθε καλλιέργεια μέχρι αυτή να αποκατασταθεί. Δεν ζητάμε λοιπόν, απλά, μια αποζημίωση ανά δέντρο, γιατί μπορεί να μείνουμε από 5 έως 7 χρόνια χωρίς εισόδημα»!

Άμεση είναι η ανάγκη και για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για κατασκευή περιφράξεων σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν. Παρεμβάσεις, που όπως τονίστηκε, δεν έχουν αρχίσει, με την αγωνία των κατοίκων στα πυρόπληκτα χωριά να μεγαλώνει για το τι θα γίνει με τα… πρωτοβρόχια, ενώ αρκετοί κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα απωλειών με τα κοπάδια τους.

Στο πλευρό των κινητοποιούμενων, που εξήγγειλαν συνέχεια των δράσεών τους τις επόμενες μέρες, βρέθηκαν, τέλος, αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων και άλλοι φορείς της Ηλείας.

Συντονιστική Επιτροπή: Συνεχίζουμε αγωνιστικά απαντώντας στην κοροϊδία της κυβέρνησης

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας αναφέρει:

«Με την κινητοποίηση μας στην Περιφέρεια δώσαμε απάντηση με αγωνιστικό τρόπο στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που σαράντα και πλέον μέρες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μας βοηθήσει, αλλά και στην αδιαφορία των Περιφερειακών αρχόντων και των αρμοδίων Υπηρεσιών που, στα λόγια λένε ότι βρίσκονται στο πλευρό των πυρόπληκτων αλλά στην πράξη άλλα… τυρβάζουν.

Σε συνέχεια όλων των προηγούμενων δράσεών μας, προχωρήσαμε σε συγκέντρωση και συμβολικό αποκλεισμό, του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας στον Πύργο. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής τους Επιτροπής, οι επιτροπές πυρόπληκτων από τη Νεμούτα, το Χελιδόνι, την Καυκανιά και το Λάλα αλλά και κόσμος από άλλα χωριά, απαίτησαν «εδώ και τώρα», να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει από τις 23 Αυγούστου και στο οποίο, οι αρμόδιοι φορείς επιδεικνύουν προκλητική αδιαφορία με χαρακτηριστική και την απουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, που σε ακόμη μία κινητοποίηση απουσίαζε από το γραφείο του και αποφάσισε να μας ζητήσει να συναντηθούμε όταν κατάλαβε μετά από την κινητοποίηση μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους.

Έχει φτάσει στο σημείο η κυβέρνηση να μην δίνει ούτε καν τα ψίχουλα των προκαταβολών που έδιναν τις πρώτες μέρες στους πυρόπληκτους μετά από αίτηση που κάναμε στη πλατφόρμα. Θα πάρει θέση για αυτά η περιφέρεια και οι αρμόδιοι φορείς. Εμείς δεμν μπορούμε να καθήσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Δώσαμε το στίγμα μας για το πώς θα συνεχίσουμε με τα συνθήματα που ακούστηκαν: «Κάηκαν τα δάση και οι κόποι μας, αγώνας για να μείνουμε στον τόπο μας», και «τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ».

Από τον κόσμο που συμμετείχε στην κινητοποίηση πρώτα και κύρια ήρθε η εικόνα της παντελούς έλλειψης ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους. Επίσης καταγγέλθηκε η «προσπάθεια» του ΕΛΓΑ να κόψει αποζημιώσεις, με τη μη ένταξη στα πυρόπληκτα, καμένων αποθηκών, εργαλείων και εγκαταστάσεων αγροτών και το αιτιολογικό, ότι οι ζημιές από τη φωτιά δεν ήταν μεγαλύτερες του 30% του συνόλου των εγκαταστάσεων! Επίσης, αναφορά έγινε στο αισχρό μέτρο του συμψηφισμού του ύψους της αποζημίωσης για κάποιον αγρότη που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές, με τα χρέη που τυχόν μπορεί να’ έχει προς τον Οργανισμό, προκειμένου να λάβει ότι… περισσέψει, αν περισσέψει και αν δεν, να μην πάρει τίποτα…

Τους δηλώνουμε να αφήσουν τα κολπάκια για να αποφύγουν την τις υποχρεώσεις τους προς τον κόσμο. Άλλωστε ξέρουμε και από προηγούμενα χρόνια ότι όποιο χωριό δεν το χαρακτηρίζουν πυρόπληκτο δεν παίρνει αποζημίωση ο κόσμος που έπαθε καταστροφές. Και στο νομό μας είναι αρκετά τέτοια χωριά. Να καταλάβουν καλά ότι εμείς θα τους χαλάσουμε την σούπα. Διεκδικούμε 100% αποζημιώσεις για όλους τους πυρόπληκτους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αποκατάσταση των εισοδημάτων μας για όσο διάστημα χρειάζεται. Και μέχρι να το πετύχουμε θα μας βλέπουν συνεχώς μπροστά τους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθεί και το τελευταίο μας αίτημα».


Δείτε ακόμα...