Πυροσβεστικό Σώμα και μέτρα προστασίας

Σαντορίνη Πυροσβέστες
Φώτο Αρχείου / Πυροσβεστική Υπηρεσία Σαντορίνης / Πηγή: Eurokinissi

Άρθρου του Κώστα Κέκη, Αρχιπυροσβέστη Π.Σ

Πολύς λόγος γίνεται για την θωράκιση της χώρας και την λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού. Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι από τις υπηρεσίες που στο σύνολο του δεν έχει πάρει τον απαραίτητο εξοπλισμό, σε αναλώσιμα, σε μέτρα ατομικής προστασίας εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. 

Την προχειρότητα που αντιμετωπίζετε το σοβαρό αυτό ζήτημα έρχεται να την επιβεβαίωση το γεγονός  ότι δεν υπήρχε καθαριότητα για τους εργαζόμενους στο Π.Σ. από 31-12-2019. Στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού ανανεώθηκε η σύμβαση τους μόλις πριν μία εβδομάδα περίπου για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε Υπηρεσίες και Κλιμάκια του Σώματος. Σε κάποιες απομακρυσμένες Υπηρεσίες και Κλιμάκια λόγω του μη ενδιαφέροντος των συνεργείων καθαρισμού, δεν υπήρχε καθόλου καθαριότητα, ενώ σε κάποιες άλλες η καθαριότητα ήταν και είναι υποτυπώδης και οι πυροσβέστες αναγκάζονται να καθαρίζουν από μόνοι τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια Εφαρμογή του άρθρου 2 του Ν.1568/1985 και του άρθρου 3 του Π.Δ. 17/1996 που προβλέπουν τη σύσταση επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, παραμένει ανενεργή. Όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά την εφαρμογή της και το έπραξαν ακόμα μία φορά με την ψήφιση του νόμου 4662/2020 που αφορούσε την Αναδιάρθρωσης Γ.Γ.Π.Π & Αναδιοργάνωσης του Π.Σ. Αναβάθμιση του εθελοντισμού. Δεν υπολογίζετε το επισφαλές από κάθε άποψη πεδίο δράσης των πυροσβεστών που φέρνει και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του νέου νομού. Η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, η έλλειψη προληπτικών ελέγχων για την κατάσταση της υγείας των πυροσβεστών από την εμπλοκή τους  σε ποικίλα συμβάντα και η επαφή τους με μία σειρά επιβαρυντικούς παράγοντες δημιουργεί εκρηκτικό αποτέλεσμα με υψηλά επιβαρυντικά και επικίνδυνα επίπεδα για την υγεία των εργαζομένων του Π.Σ. που θα οξυνθεί και ενόψει του κορονοϊού.

Μπροστά στην ανάγκη να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα απέναντι στον νέο κορονοϊό και κατ επέκταση να εκπληρώσουν των ρόλο τους που είναι η προστασία των πολιτών, η κυβέρνηση και η φυσική ηγεσία κάνουν προσπάθειες να μετατοπίσουν αλλού τις ευθύνες, αφήνοντας διάτρητους και εκτεθειμένους τους πυροσβέστες, που σε αυτές τις συνθήκες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Κανείς δεν υποτιμά την ανάγκη της ατομικής υγιεινής και προστασίας, που αναφέρεται συνεχώς. Είναι ανάγκη, χρειάζεται να τηρείται απ’ όλους! Τα ατομικά μέτρα όμως είναι ψιλός στα άχυρα αν δεν υπάρχει από πίσω ένα σύστημα Υγείας άρτια εξοπλισμένο που θα μπορεί να τα στηρίξει, συλλογικά να προστατεύει την εργατική – λαϊκή οικογένεια, το κοινωνικό σύνολο.

Η μάχη δεν θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού, αλλά από την κάλυψη των χρόνιων και τεράστιων ελλείψεων τόσο στις ελλείψεις τις Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων Ασφαλείας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες όσο και στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που ακόμα και τώρα, εν μέσω της πανδημίας, παραμένει γυμνό, και αδύναμο να ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες.       Σε αυτές ειδικά τις συνθήκες χρειάζεται να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στους εργαζόμενους αλλά και στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

Ατομικά μέτρα προστασίας, σημαίνει να ψάχνει ο καθένας μόνος του; 

Πως θα βρεθούν οι μάσκες προστασίας και τα αντισηπτικά ;

Συμβαίνει στο Πυροσβεστικό Σώμα οι υπάλληλοι να ψάχνουν από μόνοι να δώσουν λύση σε αυτήν την έλλειψη. Αυτήν την ανάγκη θα έπρεπε να την καλύπτει το κράτος οργανωμένα και δωρεάν. Ένα προϊόν που κοστίζει πολύ λίγα χρήματα, γίνεται αντικείμενο άθλιας αισχροκέρδειας μπροστά στις ανάγκες εκτεταμένης προστασίας. Η ανακοίνωσή της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ από 24%  στο 6% σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση, πρέπει να μπει πλαφόν στις τιμές των προϊόντων αυτών για να μην αφήνονται στα χέρια των επιχειρηματιών να τις καθορίζουν. 

Τέλος δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστη η προσπάθεια που κάνουν τα πρωτοβάθμια και το δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα. Για άλλη μια φορά βάζουν πλάτη στις κυβερνητικές επιλογές.   Στην Κεντρική Μακεδονία αξιοποιούν χρήματα των μελών τους για να μην επιβαρυνθεί η κυβέρνηση, στην Στερεάς Ελλάδα το σκέπτονται έστω και σαν πρόθεση, αλλά θα στραφούν στη Περιφέρεια για να τους παρέχει τα απαραίτητα. Στην Ήπειρο θέλουν να τα παρέχουν από το ταμείο του σωματείου αλλά τους εμποδίζει η ΕΑΚΠ !! Στην Μαγνησία δέχονται περιχαρής προσφορές από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και η Ένωση της Αργολίδας το φέρνει και σας παράδειγμα προς μίμηση για για τους υπόλοιπους βουλευτές. 

Η περίπτωση της Π.Υ. τους αερολιμένα της Σαντορίνης είναι εκεί και δείχνει τις διαχρονικές ευθύνες όλων και το κατά πόσο νοιάζονται για την προστασία των πυροσβεστών. 

Η σημερινή κυβέρνηση αυτή και η προηγούμενη και από κοντά  η Ομοσπονδία και η τοπική πρωτοβάθμια ένωση. Ενώ γνώριζαν άφησαν τους συναδέλφους απροστάτευτους.  Από τον προηγούμενο Νοέμβρη που έσκασε η πρώτη βόμβα για τις άθλιες συνθήκες που ζούσαν οι πυροσβέστες επί 2,5 χρόνια είχαν το περιθώριο να αντιδράσουν και να φροντίσουν να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα αλλά δεν το έπραξαν.

Και νάμαστε πάλι με πρώτο θέμα στην επικαιρότητα, η αναλγησία σε βάρος των πολύπαθων συναδέλφων της Π.Υ. του αερολιμένα Σαντορίνης,  αφού κατόπιν αιφνίδιας προφορικής εντολής της διοίκησής τους, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας τους όπου διέμεναν μέσα σε 20΄ λεπτά χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ο τρόπος και ο τόπος στέγασης τους!  

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν έκαναν τίποτε άλλο πέρα από το αυτονόητο, δηλαδή ζήτησαν από την Διοίκηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε και με βάση τις κυβερνητικές εντολές, να λυθεί το πρόβλημα για την διασφάλιση της υγείας τους αλλά και του κοινωνικού συνόλου, εν όψει του κορονοιού. 

Η υποκρισία και του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου δεν έχει όριο, για να καλύψει την ανυπαρξία της και το γεγονός ότι η ΕΑΚΠ βγήκε από την πρώτη στιγμή να μιλήσει για τα μέτρα και την αναστολή των σχολών, λέει ότι παρακολουθεί τα πράγματα και κάνει και μία  αναφορά στην Σαντορίνη για να ψαρέψει σε θολά νερά. 

Τι έκανε όμως από την προηγούμενη φορά από τον Νοέμβριο που πάλι πιάστηκε στον ύπνο για να αλλάξουν οι συνθήκες ; 

Απολύτως τίποτα και γι αυτό φθάσαμε και στην έξωση των πυροσβεστών. 

Άμεσα λοιπόν να εξασφαλιστεί η φιλοξενία των συναδέλφων σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, ξενοδοχειακά καταλύματα κ.λ.π.

Προοπτικά να δοθεί ουσιαστική στεγαστική λύση που να  πληροί όλους τους όρους μιας αξιοπρεπούς διαμονής από κάθε άποψη και για όλους τους πυροσβέστες που έχουν μετατεθεί και υπηρετούν στο νησί και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης. 

Η συνολική ευθύνη για την προστασία των πυροσβεστών και των οικογενειών τους ανήκει στην κυβέρνηση! 

Είναι επείγουσα ανάγκη λοιπόν να πάρει εδώ και τώρα ουσιαστικές αποφάσεις για να θωρακίσει τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τους εργαζόμενους σε αυτές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.  

Δείτε ακόμα...