Ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη – Ναύτες του «γλυκού νερού»

Ράφτινγκ στον ποταμό Βοϊδομάτη - Φαράγγι Βίκου - Ήπειρος
Ράφτινγκ στον ποταμό Βοϊδομάτη – Φαράγγι Βίκου – Ήπειρος / Πηγή: Eurokinissi

Μία από τις πιο συναρπαστικές δραστηριότητες του καλοκαιριού είναι και το Ράφτινγκ. Η ορμητική κάθοδος και κωπηλασία στα παγωμένα νερά του Βοϊδομάτη ποταμού, στο φαράγγι του Βίκου, είναι από τις εμπειρίες που χρειάζεται να ζήσει κανείς στις διακοπές του. Δίνει μια άλλη διάσταση στον – κατά τους θαλασσινούς – υποτιμητικό χαρακτηρισμό του «ναύτη του γλυκού νερού»…

Και βέβαια μια τέτοια μέρα με ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη πρέπει να κλείσει πανηγυρικά με τσίπουρο, κλαρίνο, πίτες, αγριογούρουνο, ελάφι…

Βοϊδομάτης: Τα καθαρότερα νερά στην Ελλάδα

Ένας από τους μικρότερους αλλά και πιο “τυχερούς” ποταμούς της Ελλάδας μίας και το μεγαλύτερο τμήμα του διασχίζει ένα από τα ομορφότερα σημεία της χώρας μας, το φαράγγι του Βίκου.

Ο Βοϊδομάτης είναι ένας μικρός παραπόταμος του Αώου με μήκος περίπου 15 χιλιομέτρων και είναι το ποτάμι με τα καθαρότερα νερά στην Ελλάδα και ίσως και την Ευρώπη. Πραγματικά όταν σταθήκαμε δίπλα στις όχθες του σε ένα σημείο μερικές εκατοντάδες μέτρα από το γεφύρι της Αρίστης και είδαμε τα διαύγεια των νερών του σε ένα αρκετά βαθύ σημείο εντυπωσιαστήκαμε καθώς τα νερά του Βοϊδομάτη αποτελούν τον ορισμό της φράσης “Να τα πιεις στο ποτήρι”.

Εθνικός Δρυμός Βίκου Αώου από το 1973

Η καθαρότητα τους οφείλεται βέβαια σε μεγάλο σημείο στο γεγονός πως το ποτάμι βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου μέσα στον εθνικό δρυμό Βίκου Αώου. Ο δρυμός ανακηρύχθηκε το 1973 με αποτέλεσμα να έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της ευαίσθητης χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, κάτι που διατήρησε και την καθαρότητα των νερών του ποταμού που είναι κρυστάλλινα αλλά και αρκετά παγωμένα όλες τις εποχές του χρόνου. Βέβαια το καλοκαίρι αρκετά σημεία του Βοιδομάτη είναι ξερά κάτι που αλλάζει αμέσως με του που πέσουν οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές και ξαναπάρει ζωή και χρώμα το πανέμορφο αυτό ποτάμι του οποίου τα νερά οδήγησαν στην κατασκευή πέτρινων πανέμορφων γεφυριών που αποτελούν πλέον πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.

Σημείωση alt.gr: Οι φωτογραφίες είναι αυτής της εβδομάδας!!!

Γ.Ν

Δείτε ακόμα...