Αυτός και η μοίρα του, ταξίδευαν με το τρένο προς την Καρδίτσα.
Όμως τα χρήματα δεν τον έφταναν και είχε βγάλει εισιτήριο ως τη Λειβαδιά. Πήγαινε στην Καρδίτσα για να αναζητήσει εργασία. Αυτός και η μοίρα του. Αυτός και η ελπίδα του για ένα καλύτερο αύριο. Αυτός και το δικαίωμά του για μια θέση κάτω από τον ήλιο ταξίδευαν με το τρένο.
Φτωχός, μετανάστης και έγχρωμος. Είχε και τα τρία εκείνα χαρακτηριστικά που μπορεί να τον διαχωρίσουν από τον νοικοκυραίο, «πατριώτη», « Έλληνα», ρατσιστή!!!
Το ότι είχε χαρτί που έλεγε πως είχε νοσήσει το Μάιο και νοσηλεύτηκε με ήπια συμπτώματα, δεν μπορούσε να σταματήσει τους «καθαρόαιμους» να τον πετάξουν από το τρένο!
Αν δεν ντρέπονται αυτοί που το έκαναν, ντρεπόμαστε εμείς για λογαριασμό τους!
Ντρεπόμαστε γιατί σεβόμαστε τον Άνθρωπο ανεξάρτητα από το χρώμα του.
Ντρεπόμαστε γιατί σεβόμαστε τον Άνθρωπο ανεξάρτητα από τη θρησκεία του.
Ντρεπόμαστε γιατί σεβόμαστε τον Άνθρωπο ανεξάρτητα από την καταγωγή του.
Ντρεπόμαστε γιατί σεβόμαστε τον Άνθρωπο τον φτωχό, που έφυγε οικονομικός μετανάστης ή πρόσφυγας από τον τόπο του διωκόμενος από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών!
Τον έδιωξαν από τον τόπο του οι πολιτικές αυτών που ψηφίζεις εσύ και που στηρίζουν όλοι αυτοί! !
Τον έδιωξες από τον τόπο του εσύ, Ρατσιστή!
Θύμα κι αυτός, αλλά θύμα και συ, αξιοθρήνητο, του κοινωνικού αυτοματισμού που μετατοπίζει τη ρίζα του προβλήματος σε αποδιοπομπαίους τράγους και φανταστικούς εχθρούς! Σε γελάσανε!
Θύμα κι εσύ της απεχθούς εξουσίας που έχει πάγια τακτική να σπέρνει έριδες και να στρέφει τη μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη! Να στρέφει τη μια εργασιακή ομάδα έναντι της άλλης! Να στρέφει τον φτωχό έναντι του φτωχού! Να στρέφει τον Άνθρωπο ενάντια στον συνάνθρωπο!
Με αυτό τον τρόπο που εξαπάτησαν τον μετανάστη εξαπατούν και θα συνεχίσουν να εξαπατούν και σένα, ρατσιστή! Είσαι το πιόνι τους!
Πατρίδα μου είναι η γη και αδέρφια μου οι φτωχοί όλου του κόσμου, ρατσιστή!
Ρούλα Καραγιάννη



