Ρεκόρ 30ετίας στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας
Φώτο Αρχείου / Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, εξαιτίας των υψηλότερων στρατιωτικών προϋπολογισμών των ΗΠΑ, της Κίνας, και της Ινδίας. Αυτό τονίζεται σε Έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPR) που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτήν, οι στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν στο 1,91 τρις δολάρια το 2019, αυξανόμενο κατά 3,6% από το 2018. Είναι το υψηλότερο σημείο μετά το 1989 με τη λήξη του ψυχρού πολέμου.

Ο ερευνητής του SIPR Νιαμ Τιαν, σημείωσε ότι ιστορικά τεκμήρια κατατείνουν στο ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα αποκλιμακωθούν, όπως συνέβη μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009, η οποία όμως δεν πλησίασε καν την σφοδρότητα αυτής που βλέπουμε τώρα.
Σε αυτό το πνεύμα, τόνισε ότι το ΔΝΤ αναμένει σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020, και οι χώρες θα αναγκαστούν να κατανέμουν χρήματα σε όλους τους τομείς και αυτό αφορά και τις στρατιωτικές δαπάνες.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες , 723 δις δολάρια, η το 38% των παγκόσμιων. Οι ΗΠΑ ξόδεψαν ποσό ίσο με αυτό που δαπάνησαν οι επόμενες 10 χώρες της κατάταξης μαζί.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οδηγούν και στη αύξηση των εξοπλισμών ώστε αν χρειαστεί τα όπλα να λύσουν τις διαφορές τους, όταν η ιμπεριαλιστική ειρήνη τους ανατρέπεται ή δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα των αγορών, των σφαιρών επιρροής, ή για το αδυνάτισμα των αντιπάλων.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι ένα στοιχείο όξυνσης, και η πανδημία επίσης. Θυμίζουμε την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου τέθηκε θέμα η κρίση του κορονοϊού να μην αφήσει χώρο σε άλλα καπιταλιστικά κέντρα (Κίνα, Ρωσία) να εισέλθουν οικονομικά αυξάνοντας την πολιτική επιρροή σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Και οι ανταγωνισμοί οξύνονται και οι πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο καλά κρατούν για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Δείτε ακόμα...