Ρέθυμνο: Στο πλευρό των πυρόπληκτων περιοχών κλιμάκιο του ΚΚΕ

Πυρκαγιά στο Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου / Πηγή: Cretalive

Στο πλευρό των κατοίκων της Κρύας Βρύσης, του Ροδακίνου και των Μελάμπων Ρεθύμνου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά που παραμένει σε εξέλιξη στην περιοχή βρέθηκε το πρωί της Κυριακής, κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη, τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Στέλιο Αλεξάκη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Ρεθύμνου και τον δημοτικό σύμβουλο Αγίου Βασιλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Θανάση Χαριτάκη.

Οι κάτοικοι τόνισαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει ώστε να δημιουργηθούν πυροσβεστικοί σταθμοί στις επικίνδυνες περιοχές όπως η Κρύα Βρύση, περιοχές όπου λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τους θερινούς μήνες κάθε φωτιά εξελίσσεται σε απόλυτη καταστροφή για την οικονομία και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Από την πλευρά του το κλιμάκιο του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ανείπωτη καταστροφή από την φωτιά στον Άγιο Βασίλειο και επισήμανε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής σχετικά με την επούλωση των πληγών.

Μ. Συντυχάκης: Άμεσα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης τόνισε:

«Αντικρίσαμε την ανείπωτη καταστροφή που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην περιοχή και όταν ένα φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο σημαίνει ότι υπάρχουν ευθύνες κυρίως πολιτικές.

Αυτό που επείγει στην παρούσα φάση είναι να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Άμεσα δηλαδή να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών από τους ελεγκτές και πρέπει οι υπηρεσίες οι αρμόδιες, να ενισχυθούν με προσωπικό έτσι ώστε να είναι ικανές στα χρονικά πλαίσια που απαιτούνται, να κάνουν αυτά που πρέπει.

Επίσης η πολιτεία οφείλει να αποζημιώσει στους κατοίκους της περιοχής στο 100% της ζημιάς για τη φυτική και ζωική παραγωγή χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς αστερίσκους. Θα πρέπει να αποφύγει γραφειοκρατικά εμπόδια όπως για παράδειγμα κτηματολόγια και διάφορα ποσοστά, να τα αφήσει αυτά στην άκρη η κυβέρνηση και να αποζημιώσει εδώ και τώρα το 100% της ζημιάς και να ανοίξει ο δρόμος εύκολα για να αισθανθούν οι πολίτες ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους. Ευκαιρία είναι τώρα και ποτέ δεν είναι αργά να στελεχωθούν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες οι οποίες ούτε χρήματα έχουν, ούτε προσωπικό, και ο εξοπλισμός τους σε μεγάλο βαθμό είναι απαρχαιωμένος όπως να διευθετηθούν ζητήματα εκσυγχρονισμού για τα εναέρια μέσα με γενναίες χρηματοδοτήσεις.

Αναγκαίος είναι, όπως όλοι γνωρίζουν, πολίτες και πυροσβέστες που επικοινωνήσαμε μαζί τους, ο πλήρης εξοπλισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο ανασχηματισμός των κλιμακίων και των πυροσβεστικών σταθμών. Άμεσα να ενισχυθεί το πυροσβεστικό σώμα στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου διότι είναι μία επικίνδυνη ζώνη στο Ρέθυμνο κάθε καλοκαίρι. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε αυτές τις μέρες», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης.

Δείτε ακόμα...