Reuters: Η Αθήνα αντιμετωπίζει τη ζέστη και τη ρύπανση με πάρκα μεγέθους τσέπης

Καιρός - Συννεφιασμένη Αθήνα - Φλεβάρης 2021
Φώτο Αρχείου / Συννεφιασμένη Αθήνα – Φλεβάρης 2021 / Πηγή: Eurokinissi (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI

Το ζήτημα της έλλειψης χώρων πράσινου στην Αθήνα αναφέρεται σε άρθρο του πρακτορείου Reuters:

Η ελληνική πρωτεύουσα άρχισε να δημιουργεί «πάρκα τσέπης», μετατρέποντας μικρά οικόπεδα κάποτε γεμάτα σκουπίδια και ζιζάνια, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη χρόνια ρύπανση.

«Πρόκειται για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, τη μείωση των θερμοκρασιών, την ποιότητα ζωής και τη δημιουργία νέων σημείων αναφοράς μέσα στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης.

Η πόλη είχε έκρηξη πληθυσμού τις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν πραγματοποιήθηκε “εσωτερική μετανάστευση” από αγροτικές περιοχές. Τότε η ιδέα της αντιπαροχής -‘οπου ιδιοκτήτες που ανταλλάσσουν οικόπεδα με διαμερίσματα – έγινε ευρέως διαδεδομένη.

Οι μονοκατοικίες αντικαταστάθηκαν από σειρές μπλοκ πολυκατοικιών. Με περισσότερους ανθρώπους ήρθαν περισσότερα αυτοκίνητα και νέφος, σε μια πόλη όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 βαθμούς Φαρενάιτ) κατά τη διάρκεια ενός θερμού κύματος.

«Τα δέντρα κόπηκαν, χτίστηκαν σπίτια, δημιουργήθηκαν οικιστικές περιοχές, αλλά την ίδια στιγμή, τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης αυξήθηκαν», δήλωσε ο Χρήστος Ζερέφος, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Ακαδημίας Φυσικής και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η πρωτεύουσα δοκίμασε αρκετά μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφοριακής ρύπανσης, η οποία καταστρέφει επίσης αρχαία μνημεία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 έφεραν νέους αυτοκινητόδρομους για να παρακάμψουν κεντρικούς δρόμους, ένα μετρό και την κίνηση του αεροδρομίου έξω από την πόλη.

Όμως, γεμάτη βουνά, η Αθήνα μπορεί να καταπνίγεται κατά τη διάρκεια των θερμών κυμάτων όταν δεν φυσούν άνεμοι βόρειου εμπορίου και παγιδευμένοι ρύποι στην αστική λεκάνη.

Η κλιματική αλλαγή θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, λένε οι επιστήμονες.

Τώρα η πόλη κλείνει λωρίδες κυκλοφορίας και τις μετατρέπει σε ποδηλατικές διαδρομές, πεζοδρόμους και μικρές περιοχές πρασίνου – όλα σε μια προσπάθεια μείωσης των οχημάτων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα πάρκα τσέπης κάνουν επίσης την εμφάνισή τους.

«Μας αφήνει να αναπνέουμε λίγο, γιατί ο τρόπος που είμαστε εδώ… ασφυκτούμε», δήλωσε η 65χρονη Δήμητρα από την πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Κυψέλης.

Επισκευάζονται επίσης τα σιντριβάνια, τα οποία μειώνουν τις θερμοκρασίες και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα.

Ο δήμαρχος της πόλης, Μπακογιάννης, είπε ότι εκμεταλλεύτηκε το lockdown του Μαρτίου όταν η κυκλοφοριακή ρύπανση μειώθηκε έως και 50%, για να προωθήσει το έργο.

«Ο χρόνος των αυτοκινήτων έχει περάσει. Τώρα η πρόκληση είναι να βρεθεί μια νέα ισορροπία », είπε.

Πηγή: reuters.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...