Ριζοσπάστης: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο – 3+1 τοποθεσίες που έπεσαν στο τραπέζι

Εξοπλισμός του ΝΑΤΟ στο στρατό του Κιέβου, Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Εξοπλισμός του ΝΑΤΟ στο στρατό του Κιέβου

Αλλο ένα βήμα στην εμπλοκή στον πόλεμο κάνει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών ενάντια στη Ρωσία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη» δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει την εκπαίδευση, εδώ, επίλεκτων Ουκρανών στρατιωτικών.

Θυμίζουμε ότι προχτές το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, αποφάσισε την έναρξη της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine – EUMAM Ukraine).

Επισήμως, στόχος της είναι «να ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να τους επιτρέψει να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», άρα με ανακατάληψη εδαφών.

Παραπέρα, η EUMAM Ukraine θα παρέχει «ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στην επικράτεια των κρατών – μελών της ΕΕ».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Παράγοντες με τους οποίους μίλησε ο «Ριζοσπάστης» αναφέρουν ότι στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει έτοιμο σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τρεις τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας:

— Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής, με βασικό «προτέρημα» που πλασάρεται από την ντόπια αστική τάξη σε «εταίρους και συμμάχους» το Πεδίο Βολής «Κανδηλίου». Ανακαινίστηκε πέρυσι, ώστε να προσομοιάζει με αστικό και ημιαστικό περιβάλλον, και εστιάζει στην εφαρμογή τεχνικών και τακτικών μάχης μικρών κλιμακίων. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν Πεδία Βολής ελαττωμένης απόστασης, εγκαταστάσεις καταστροφών αστικού περιβάλλοντος, εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος, συμπλέγματος σηράγγων ανοιχτού και κλειστού τύπου και εκκαθάρισης υπογείων, καθώς και πύργος Fast Rope και καταρρίχησης.

— Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Παρέχει εκπαίδευση σε αντικείμενα: Καταδρομικών επιχειρήσεων και ανορθόδοξου πολέμου. Αναγνωρίσεως φίλιων εχθρού στο πεδίο της μάχης. Απόδρασης – διαφυγής – επιβίωσης – αντίστασης στην ανάκριση. Βολών μάχης ταχείας αντίδρασης. Ελεύθερου σκοπευτή – ειδικών αποστολών. Παροχής α’ βοηθειών στο πεδίο της μάχης. Σχεδίασης επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, υπάρχει υπο-σενάριο η «αξιοποίηση» αυτή της Ρεντίνας να συνδυαστεί με «επισκέψεις» των Ουκρανών για εκπαίδευση και στη Νέα Σάντα Κιλκίς, όπου εδρεύει η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

— Στη Θεσσαλία, όπου υπάρχει σειρά τέτοιων σχηματισμών και δομών, όπως η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο, με εκπαίδευση στα αντικείμενα πεζοναυτών και καταδρομών, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Ολυμπο και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Ζώνες όπου αναπτύσσονται και Αμερικανοί, για να δώσουν κι αυτοί τα «φώτα» τους. Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, προσγειώνονται στο Στεφανοβίκειο Αμερικανοί ελικοπτεράδες, εκπαιδευόμενοι επί μήνες με προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα, ως συνέπεια της κατάπτυστης νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει και λειτουργούν στη χώρα ένα εκτεταμένο πλέγμα logistics για την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με κόμβο σε αυτό το πλέγμα και το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο (το χαρακτηρίζουν Logistics Support Area «Volos»).

Επιπλέον υπάρχει και η σκέψη οι εκπαιδευόμενοι Ουκρανοί να πάνε – υπό την επίβλεψη των Αμερικανών – στην Αλεξανδρούπολη, στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη (οι ΗΠΑ του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex A») και στο Στρατόπεδο Γιαννούλη (Logistics Support Area «Αlex Β»), ώστε να έρχονται κατευθείαν σε επαφή και μια πρώτη εξοικείωση με τα όπλα, μέσα και πυρομαχικά που ξεφορτώνουν – τη μία καραβιά μετά την άλλη – οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στον ακριτικό λιμένα και να εμπλέκονται άμεσα με τη διεκπεραίωση του υλικού αυτού προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόθυμη να «βοηθήσει» εμφανίστηκε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ και η Κύπρος, προσφέροντας εκπαίδευση σε αποναρκοθετήσεις, αντικείμενο όπου η Εθνοφρουρά έχει μεγάλη εμπειρία.

Δείτε ακόμα...