Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα τρία μέτωπα της Ρόδου – Ανησυχητική η κατάσταση και για την Κάρυστο

Ανεξέλεγκτη για 6η ημέρα συνεχίζει η μεγάλη πυρκαγιά στην Ρόδο να καίει δασική έκταση, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Για έκτη συνεχόμενη μέρα βρίσκεται στις φλόγες το νησί της Ρόδου, με την πυρκαγιά να καίει σε τρία μέτωπα.

Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται ανεξέλεγκτο σε Ασκληπιείο, Λάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια με τη μεγαλύτερη ανησυχία να προκαλεί το μέτωπο που βρίσκεται στο κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και η νύχτα προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μάχη θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες καθώς αναμένονται αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, οι Αρχές εκτιμούν ότι η φωτιά μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και όλη την επόμενη εβδομάδα.

Ανεξέλεγκτη για 6η ημέρα συνεχίζει η μεγάλη πυρκαγιά στην Ρόδο να καίει δασική έκταση, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Συνολικά 12 οικισμοί έχουν εκκενωθεί και γίνονται γιγάντιες προσπάθειες με εναέρια μέσα και χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες.

Συγκεκριμένα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκος, Μάσσαρη, Χαράκι.

Οι εκκενώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες μέρες εκτιμάται ότι είναι οι μεγαλύτερες, καθώς μεταφέρθηκαν 19.000 άτομα.

Παράλληλα, εντός του Διεθνούς Αερολιμένα της Ρόδου, τέθηκε σε λειτουργία γραφείο εξυπηρέτησης ξένων πολιτών του Υπουργείου Εξωτερικών. Το γραφείο θα διευκολύνει και θα συντονίζει, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, την έγκαιρη αναχώρηση αλλοδαπών επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απολέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Φιλοξενία των τουριστών που μεταφέρθηκαν αργά χθες το βράδυ από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου στα κλειστά γήπεδα Καλλιθίων ,στο Βενετόκλειο, καθώς και σε δυο Γυμνάσια-Λύκεια στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.Τουρίστες μεταφέρονται με πούλμαν στο αεροδρόμιο, προκειμένου όσοι επιθυμούν να αναχωρήσουν από το νησί, που εξακολουθεί να φλέγεται για έκτη ημέρα, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 (ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI)

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί όμως αν πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια.

Κάρυστος: Κρίσιμη και ανησυχητική η κατάσταση

Φωτιά στην Κάρυστο
Φωτιά στην Κάρυστο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Κάρυστο της Εύβοιας προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για την πορεία της νύχτας.

Οι εναέριες και οι επίγειες δυνάμεις, μαζί με μηχανήματα κατάφεραν να περιορίσουν το ένα από τα τρία μέτωπα, ωστόσο τα άλλα δύο κινούνται απειλητικά, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Ένα από τα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός και εκκενώθηκε άμεσα με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε Βόλο, Επίδαυρο και Κορινθία

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα σε Επίδαυρο και Κορινθία.

Επίσης, υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που έκαιγε σε δύο μέτωπα στο Βόλο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...