Ρόδος – Υπόθεση κατασκοπίας: Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος των εργαστηριακών ελέγχων

Αστυνομία - ΓΑΔΑ
Φώτο Αρχείου / Αστυνομία – ΓΑΔΑ / Πηγή: Eurokinissi

Το πρώτο σκέλος των εργαστηριακών ελέγχων ολοκληρώθηκε, ενώ οι έρευνες στην υπόθεση κατσκοπίας στη Ρόδο προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Μέρος των κατασχεθέντων στοιχείων στο πλαίσιο της έρευνας στα σπίτια των κατηγορουμένων για κατασκοπεία σε Ρόδο και Κω ολοκληρώθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΓΑΔΑ. Ήδη διαβιβάστηκαν τα πρώτα πορίσματα των εργαστηριακών ερευνών. Αφορά στα κατασχεθέντα από τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο και τον 52χρονο πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας «SAOS FERRIES».

Οι δύο κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.

Στο σπίτι του 35χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ κινητά τηλέφωνα, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ένα usb, μια φωτογραφική μηχανή και 4 laptop ενώ από τον 52χρονο έχουν κατασχεθεί δύο κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Δημοκρατικής», έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος τεσσάρων κινητών τηλεφώνων του 35χρονου γραμματέα του Τουρκικού προξενείου. Από αυτά το ένα φέρεται να ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο κι ενός κινητού τηλεφώνου του 52χρονου. Πρόκειται για κινητά παλαιάς τεχνολογίας που ήταν απενεργοποιημένα για μεγάλο διάστημα και κατασχέθηκαν για παν ενδεχόμενο. Από τα συγκεκριμένα κατασχεθέντα δεν προέκυψε κάτι το αξιόλογο. 

Διαδικασία έχει κινηθεί και για την άρση του απορρήτου του περιεχομένου των ψηφιακών πειστηρίων καθώς και άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας των κατασχεθέντων κινητών τηλεφώνων. Έλεγχοι πραγματοποιούνται επίσης με άρση του ψηφιακού περιεχομένου των ψηφιακών πειστηρίων σε cloud servers.

Έρευνες σε όλους τους λογαριασμούς των social media

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα διενεργήσουν ταυτόχρονα έρευνες σε όλους τους λογαριασμούς των social media που χρησιμοποιούν αμφότεροι όσο και σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, όπως viber, what’s up κλπ.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης / Social Media - Viber - WhatsApp
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης / Social Media – Viber – WhatsApp

Οι πληροφορίες του ίδιου Μέσου, αναφέρουν ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν στοιχεία από τον έλεγχο και των υπόλοιπων συσκευών που κατασχέθηκαν οι οποίες ήταν λειτουργικές και σε χρήση από τους κατηγορούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι, το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου 2020 ο Τούρκος πρόξενος στην Ρόδο αιτήθηκε με επιστολή του να του αποδοθούν δύο εκ των κατασχεθέντων πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την έρευνα στην οικία του 35χρονου. Υποστήριξε ότι αποτελούν συσκευές που ανήκουν στο Γενικό Προξενείο Ρόδου.

Πηγή: Δημοκρατική Ρόδου

Δείτε ακόμα...