Roscosmos: Απειλείται από άγνωστο αντικείμενο ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Κρατική Διαστημική Υπηρεσία Roscosmos της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Κρατική Διαστημική Υπηρεσία Roscosmos της Ρωσικής Ομοσπονδίας

«Παραμένουμε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε την κατάσταση» δήλωσε ο επικεφαλής της Roscosmos – Πιθανότατα «διαστημικό απόρριμμα» το αντικείμενο που θα πλησιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό [ΔΔΣ].

Στις 16:16 της Πέμπτης 8 Ιουλίου προβλέπεται ότι κάποιο αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο θα βρεθεί πολύ κοντά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με κίνδυνο να υπάρξει ακόμη και σύγκρουση. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη 7/7 ο ρωσικός οργανισμός διαστήματος Roscosmos και σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Dmitry Rogozin, η ρωσική πλευρά διαφωνεί με την αμερικανική NASA ως προς τα ακριβή δεδομένα της ενδεχόμενης συνάντησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού με το απροσδιόριστο περιφερόμενο αντικείμενο.

Αρχικά η ελάχιστη απόσταση του αντικειμένου από το σταθμό είχε υπολογιστεί στα 4,6 χιλιόμετρα, αργότερα όμως μειώθηκε στο 1,5 χλμ. Παρά τις ρωσο-αμερικανικές διαφωνίες για το πόσο κοντά θα φτάσει το αντικείμενο στον ΔΔΣ, φαίνεται πως υπάρχει ομοφωνία ως προς το είδος του: Πρόκειται, πιθανότατα, για ένα από τα χιλιάδες «διαστημικά απορρίμματα», δηλαδή κομμάτια από παλιούς τεχνητούς δορυφόρους οι οποίοι διαλύθηκαν και τα οποία απομένουν να περιπλανώνται στο διάστημα.

Το ενδεχόμενο της προσέγγισης του συγκεκριμένου διαστημικού απορρίμματος στον ΔΔΣ επισήμανε το αυτοματοποιημένο σύστημα προειδοποίησης για επικίνδυνες καταστάσεις στο εγγύς (προς τη Γη) διάστημα. Παρόλ’ αυτά, ο Rogozin δήλωσε ότι ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την απειλή για το ΔΔΣ, αλλά ότι απλώς «παραμένουμε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε την κατάσταση».

Η οποία κατάσταση είναι μάλλον συνηθισμένη για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς κατά τη διάρκεια μόνο της περσινής χρονιάς είχαν καταγραφεί 220 παρόμοιες προσεγγίσεις διαστημικών απορριμμάτων. Ενώ δύο φορές είχε χρειαστεί να τροποποιηθεί η τροχιά του ΔΔΣ ώστε να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ο μεγαλύτερος τεχνητός δορυφόρος της Γης και φιλοξενεί 7μελες πλήρωμα. Έχει τεθεί σε χαμηλή τροχιά γύρω από τον πλανήτη των ανθρώπων το Νοέμβριο του 1998 και, όπως προδίδει το όνομά του, αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στη NASA, το Roscosmos, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία [ESA] και τους ομολόγους οργανισμούς από την Ιαπωνία και τον Καναδά (JAXA και CSA). Ωστόσο, η διαχείριση του ΔΔΣ έχει ανατεθεί εξ ημισείας σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Protothema.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...