Ρωσία: Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Σογιούζ για την επιστροφή μελών του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Φώτο Αρχείου / Διεθνής Διαστημικός Σταθμός / Πηγή: WIKIPEDIA

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε σήμερα την αναβολή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Soyuz MS-23, με το οποίο αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη τρεις αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), εξαιτίας διαρροής που εντοπίστηκε σε σκάφος ανεφοδιασμού που έχει προσδεθεί στον ISS.

Το Σάββατο η Roscosmos είχε γνωστοποιήσει ότι εντοπίστηκε «πτώση πίεσης στο σκάφος ανεφοδιασμού Progress MS-21, το οποίο πρόκειται να αποσυνδεθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 18 Φεβρουαρίου». Η θερμοκρασία και η πίεση στον ISS παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα, διαβεβαίωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας την επισήμανση της NASA ότι «δεν υπάρχει απειλή για το πλήρωμα».

Σήμερα ο επικεφαλής της Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε ότι εξαιτίας αυτής της διαρροής, «η εκτόξευση του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Soyuz MS-23 αναβλήθηκε για το πρώτο δεκαήμερου Μαρτίου το αργότερο».

Πριν από δύο μήνες είχε εντοπιστεί διαρροή σε διαστημόπλοιο Σογιούζ που είχε προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το οποίο προοριζόταν να μεταφέρει πίσω στη Γη τους ρώσους κοσμοναύτες Ντμίτρι Πετέλιν και Σεργκέι Προκόπιεφ, καθώς και τον αμερικανό αστροναύτη Φρανκ Ρούμπιο.

Για λόγους ασφαλείας, η ρωσική διαστημική υπηρεσία αποφάσισε να στείλει ένα άλλο διαστημόπλοιο για να παραλάβει τα τρία μέλη του πληρώματος του ISS. Ωστόσο, υποχρεώθηκε σήμερα να αναβάλει την εκτόξευσή του.

«Παρότι το αποτέλεσμα των δύο εκτάκτων περιστατικών είναι το ίδιο, τα αίτια μπορεί να είναι διαφορετικά», είπε ο Μπορίσοφ αναφερόμενος στις δύο διαδοχικές διαρροές.

Πηγή΅: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...