Ρωσία: Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ για την Συρία σχετικά με «ύποπτες ενδείξεις» για χημικά όπλα

Συμβούλιο Ασφαλείας Μονάχου
Φωτό Αρχείου / Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ Πηγή: Eurokinissi

Χτες ο διπλωματικός επιτετραμμένος από τη Ρωσία στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολγιάνσκι, και ο ομόλογός του από τη Συρία, Μπασάμ Σαμπάγκ κατήγγειλαν για ψευδοέρευνα και σκευωρία σχετικά με «ύποπτες ενδείξεις» από υποτιθέμενη έρευνα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (OPCW). Στόχος τους η νέα δαιμονοποίηση της Συριακής κυβέρνησης, από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες.

Οι αντιδράσεις της Ρωσίας και Συρίας καταγράφηκαν σε προχτεσινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε ενόψει σύγκλησης του OPCW, η οποία θα γίνει στις 20 Απρίλη στη Χάγη, με βάση ένα γαλλικό σχέδιο απόφασης που ζητά την παύση των «δικαιωμάτων και προνομίων» της Συρίας από τον Διεθνή Οργανισμό, στον οποίο εντάχθηκε το Σεπτέμβρη του 2013.

Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ απο την μία και τη Ρωσία απο τγια την Συρία, αυτή την φορά επιχειρείται με αφορμή κάποιες «αιφνιδιαστικές ενδείξεις» ύποπτες για χημικά όπλα, όπου «βρήκε» μια ομάδα επιθεωρητών του Οργανισμού στη χώρα, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή έως σήμερα αυτή η επίσκεψη, αλλά και να υπάρχει σχετική ανακοίνωση σε ποιες περιοχές και υπό ποιες συνθήκες οι «επιθεωρητές» πήγαν χωρίς να ζητήσουν την άδεια των Συριακών αρχών.

Ρωσία καταγγέλλει πιέσεις σε βάρος της Συρίας

Η Ρωσία κατήγγειλε την προσπάθεια να ενταθούν οι πιέσεις σε βάρος της Συρίας με πρόσχημα ενδείξεις για χημικά όπλα, μολονότι το οπλοστάσιο αυτό καταστράφηκε επίσημα και υπό διεθνή εποπτεία το 2014. Ο Ρώσος διπλωμάτης όπως και ο Σύρος αξιωματούχος, γιατί δεν γίνεται καμία ουσιαστική έρευνα για τις καταγγελίες που έχουν γίνει από τις συριακές αρχές για τη δράση μελών της ύποπτης ΜΚΟ «Λευκά Κράνη», η οποία έχει κατά επανάληψη κατηγορηθεί πως συνεργάζεται στενά με τζιχαντιστές στο στήσιμο προβοκάτσιας με χημικά όπλα και επιθέσεις σε βάρος αμάχων με σκοπό να επιρριφθεί η ευθύνη στον συριακό στρατό.

Μ. Βρετανία: Η συριακή κυβέρνηση έχει «19 εκκρεμότητες»

“Απαντώντας” σε αυτά, η Βρετανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γουντγουόρντ, είπε πως η συριακή κυβέρνηση έχει «19 εκκρεμότητες» και δεν έχει δώσει εξηγήσεις σε σχέση με «στοιχεία» που συνέλεξε το Σεπτέμβρη μια «ομάδα επιθεωρητών» του OPCW, που δείχνουν «ίχνη» χημικών όπλων σε αποθήκες και τμήματα παραγωγής που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν, πριν από την ένταξη της Συρίας στον OPCW. Ενώ η Αμερικανίδα ομόλογός της, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, υποστήριξε το γαλλικό σχέδιο απόφασης, με τον ισχυρισμό ότι σε αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται τάχα «η αξιοπιστία της Διεθνούς Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...