Ρωσία: Αντίποινα σε περίπτωση εμφάνισης μόνιμων στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία

Ένοπλες Δυνάμεις Φινλανδίας - Μάρτιος 2022 - Πυροβόλο Tampella 155 K 83-97 σε άσκηση του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Ένοπλες Δυνάμεις Φινλανδίας – Μάρτιος 2022 – Πυροβόλο Tampella 155 K 83-97 σε άσκηση του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει κατάλληλα μέτρα ως αντίποινα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της, σε περίπτωση εμφάνισης μόνιμων στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία, με τη μορφή βαρέων επιθετικών όπλων κρούσης»: αυτό ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης στο Ελσίνκι, Πάβελ Κουζνέτσοβ.

Είναι άλλο θέμα αν η υποδομή του ΝΑΤΟ εμφανιστεί στο έδαφος της Φινλανδίας με τη μορφή μόνιμων στρατιωτικών βάσεων, με τη μορφή βαρέων επιθετικών όπλων κρούσης, πυραυλικών συστημάτων κ.ο.κ., οπότε η Ρωσία θα αναγκαστεί φυσικά να λάβει τα απαραίτητα ανταποδοτικά, επαρκή μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

Ελπίζω ότι η φινλανδική στρατιωτικοπολιτική, εξωτερική πολιτική πλευρά γνωρίζει καλά ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της ίδιας της Φινλανδίας

Πάβελ Κουζνέτσοβ, Ρώσος πρέσβης στο Ελσίνκι («Russia 24»)

Το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέδια να στείλει στρατεύματα στη Σουηδία και τη Φινλανδία μόλις ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης δήλωνε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής επικεφαλής της αμυντικής συμμαχίας.

«Δεν σκοπεύουμε να έχουμε πρόσθετη παρουσία σε καμία από τις δύο χώρες, έχουν τρομερές εθνικές δυνάμεις. Είναι ικανές να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Mιρτσέα Γκεοάνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πριν απο λίγες ημέρες ότι «αν αναπτυχθούν εκεί στρατιωτικά τμήματα και στρατιωτική υποδομή, θα ήμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε συμμετρικά και να εκφράσουμε τις ίδιες απειλές σε εκείνα τα εδάφη όπου έχουν προκύψει απειλές για εμάς».

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν γρήγορα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας. Η διαδικασία επικύρωσης διαρκεί συνήθως περίπου ένα χρόνο, από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης από τα υπάρχοντα μέλη έως την προσχώρηση στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προσθέσει χαρακτήρα επείγοντος στην όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να επιταχυνθεί, πρόσθεσε.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...