Ρωσία: Αντιρωσική η πορεία της Ιαπωνίας

Χάρτης του Βορειοανατολικού Ειρηνικού - Θάλασσα Ιαπωνίας
Φώτο Αρχείου / Χάρτης του Βορειοανατολικού Ειρηνικού

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ITAR TASS, είπε για τις σχέσεις της Ρωσίας – Ιαπωνίας ότι «είναι απόλυτα προφανές πως είναι αδύνατον να συζητήσουμε την υπογραφή τέτοιου εγγράφου (σ.σ. συμφωνίας ειρήνης) με ένα κράτος το οποίο υιοθετεί απροκάλυπτα μη φιλικές θέσεις και (…) διατυπώνει άμεσες απειλές εναντίον της χώρας μας». Πρόσθεσε δε ότι «δεν βλέπουμε καμιά ένδειξη πως το Τόκιο απομακρύνεται από την αντιρωσική του πορεία ή ότι κάνει την παραμικρή προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση».

Μεταξύ άλλων ο Ρουντένκο έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι η Ρωσία υποστηρίζει την «ενιαία Κίνα» και τις θέσεις του Πεκίνου στο ζήτημα της Ταϊβάν:

Ξεκινάμε από το γεγονός πως υπάρχει μόνο μία Κίνα, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μοναδική νόμιμη αντιπρόσωπος όλης της Κίνας, και η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της

Αντρέι Ρουντένκο, Υφυπουργός Εξωτερικών Ρωσίας

Την ίδια περίοδο το Τόκιο (ως στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον αλλά και προσπαθώντας να αποδυναμώσει το Πεκίνο) διαμηνύει σε όλους τους τόνους την ετοιμότητά του να στηρίξει την Ταϊβάν με όλους τους τρόπους, στο όνομα – όπως επιμένει – «της ελευθερίας και της σταθερότητας» στην περιοχή.

(Πηγή: Ριζοσπάστης)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...