Ρωσία: Με «αστραπιαία χτυπήματα» προειδοποιεί ο Πούτιν όποιον «δημιουργήσει στρατηγική απειλή προς την Ρωσία»

Προειδοποίηση για «αστραπιαία χτυπήματα» σε όποιον απειλήσει την Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, προειδοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Συμβούλιο Νομοθετών στην Αγία Πετρούπολη, μία ημέρα μετά την απόφαση των ΝΑΤΟικών χωρών για αποστολή βαρέως στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο.

«Εάν κάποιος θέλει να παρέμβει στην κατάσταση στην Ουκρανία από έξω και να δημιουργήσει στρατηγική απειλή, τότε τα χτυπήματα θα είναι αστραπιαία», είπε. «Έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για τέτοια χτυπήματα σε περίπτωση απειλής για τη στρατηγική ασφάλεια», πρόσθεσε, καταδεικνύοντας με αυτή την ρητορική τους τεράστιους κινδύνους που δημιουργεί για τους λαούς η όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχουν ευθείες απειλές για την χρήση πυρηνικών όπλων: «Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία για το σκοπό αυτό. Ανάμεσα σε αυτά, είναι ένα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί. Και δεν θα καυχηθούμε. Θα το χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Και θέλω να το γνωρίζουν όλοι αυτό», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία, είπε θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και θα «εγγυηθεί την ασφάλεια» των ανθρώπων στο Ντονμπάς και την Κριμαία.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις κυρώσεις της Δύσης, λέγοντας ότι τα σχέδιά της «να μας στραγγαλίσει οικονομικά έχουν αποτύχει».

Η Μόσχα απελαύνει Ιάπωνες και Νορβηγούς διπλωμάτες

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι απελαύνει οκτώ Ιάπωνες διπλωμάτες σε μια κίνηση αντιποίνων, καθώς επέκρινε την Ιαπωνία ότι πήρε «ανοιχτά εχθρική αντιρωσική πορεία».

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι κάλεσε έναν εκπρόσωπο της ιαπωνικής πρεσβείας στη Μόσχα και του ανακοίνωσε ότι οκτώ διπλωμάτες πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία έως τις 10 Μαΐου.

Το Τόκιο απέλασε οκτώ Ρώσους διπλωμάτες νωρίτερα αυτό τον μήνα σε μια σπάνια κίνηση στην οποία όπως είπε προέβη λόγω των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα απελαύνει τρεις Νορβηγούς διπλωμάτες, μερικές εβδομάδες αφού το Όσλο απέλασε αντίστοιχο αριθμό Ρώσων διπλωματών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ria Novosti, Ren

Δείτε ακόμα...