Ρωσία- Αρμενία: Ενισχύουν τη στρατιωτική «στρατηγική συνεργασία» στον Νότιο Καύκασο

Sukhoi 25 - Αρμένικη Πολεμική Αεροπορία
Φώτο Αρχείου / Sukhoi 25 – Αρμένικη Πολεμική Αεροπορία / Wikipedia

Συνομιλίες για την ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων είχαν προχτές στη Μόσχα ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, με τον τελευταίο να υπογραμμίζει πως οι σχέσεις των δύο κρατών «είναι από τη φύση τους στρατηγικές», καθώς βαθαίνουν οικονομικές και στρατιωτικές συνεργασίες.

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία υπέγραψε τον Νοέμβρη με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν «ειρηνευτική συμφωνία» για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την επ’ αόριστον παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στον θύλακα αυτό, σε μια κίνηση να αποτρέψει τη ΝΑΤΟική περικύκλωση στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου και να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στους άλλους ιμπεριαλιστές όπως ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκία, Κίνα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος στάθηκε στην ανάγκη «αποκατάστασης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών καθώς και των οδικών μεταφορών στην περιοχή, ώστε η Αρμενία να έχει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης». Είπε πως το διμερές εμπόριο (που μειώθηκε λόγω πανδημίας σε 2,3 δισ. δολάρια το 2020) θα αυξηθεί σύντομα. Υπενθύμισε ότι το 40% όλων των κεφαλαιουχικών επενδύσεων στην αρμενική οικονομία «είναι ρωσικής προέλευσης», ενώ η διακυβερνητική επιτροπή των δύο κρατών λειτουργεί για ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών.

Απο την πλευρά του ο Πασινιάν τόνισε οτι «Η παρουσία Ρώσων ειρηνευτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ γίνεται ο σημαντικότερος παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή». Οπως είπε, οι συνομιλίες είχαν στο επίκεντρό τους την εφαρμογή των «ειρηνευτικών» και άλλων συμφωνιών με τη Ρωσία και «ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μηχανισμούς για την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών στη νέα κατάσταση στην περιοχή».

Αξιοπρόσεκτο είναι δε οτι αναφέρθηκαν στις συμφωνίες για «μια κοινή αρμενική – ρωσική στρατιωτική ομάδα και για ένα κοινό περιφερειακό σύστημα αεροπορικής άμυνας». «Ενα από τα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν η μεταρρύθμιση των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων, που διεξάγεται με την υποστήριξη Ρώσων εταίρων» τόνισε, και αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα των συνομιλιών με τον Πούτιν.

Στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, ο Πασινιάν έθεσε στον Πούτιν το θέμα της κατασκευής ενός νέου πυρηνικού σταθμού στην Αρμενία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...