Ρωσία: Δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Χάρτης που απεικονίζει την Κωνσταντινούπολη, τη θάλασσα του Μαρμαρά, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα

Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία διέσχισαν το Βόσπορο καθ ‘οδόν προς τη Μαύρη Θάλασσα το Σάββατο και 15 μικρότερα πλοία ολοκλήρωσαν τη μεταφορά τους στη θάλασσα καθώς η Μόσχα ενισχύει τη ναυτική της παρουσία σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων με τη Δύση και την Ουκρανία.

Η ενίσχυση συμπίπτει με μια τεράστια συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αποκαλεί προσωρινή αμυντική άσκηση και ακολουθεί κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ αυτονομιστών της Ρωσίας και κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουάσινγκτον, οι οποίες ακύρωσαν την αποστολή δύο δικών της πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα μετά από έντονες ρωσικές διαμαρτυρίες, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Η Μόσχα απέλασε 10 διπλωμάτες των ΗΠΑ την Παρασκευή ως αντίποινα για την απέλαση του ίδιου αριθμού Ρώσων διπλωμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για φερόμενη κακοήθεια.

Δύο ρωσικά πλοία προσγείωσης κατηγορίας Ropucha από τον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας, ικανά να μεταφέρουν δεξαμενές και να παραδώσουν πανοπλία και στρατεύματα κατά τη διάρκεια παράκτιων επιθέσεων, διήλθαν από το Βόσπορο το Σάββατο, ανέφερε πηγή του Reuters από την Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Reuters

Δείτε ακόμα...