Ρωσία: Ενορχηστρωμένη από τη Δύση η απουσία της Αρμενίας από τη σύνοδο κορυφής της CSTO

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα

Ενορχηστρωμένη από τη Δύση ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν να μην συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς μεγαλώνει η ρήξη με τη Ρωσία και ενισχύεται η «φιλοδυτική» πορεία του Γερεβάν.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Αρμενία έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, μετά την ανακατάληψη από το Αζερμπαϊτζάν του Ναγκόρνο Καραμπάχ, λόγω της οποίας σχεδόν το σύνολο του αρμενικού πληθυσμού της αποσχισθείσας περιοχής – περίπου 120.000 κάτοικοι – υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον θύλακα παρά την παρουσία ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης.

Πολλοί Αρμένιοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι απέτυχε να σταματήσει την αποκαλούμενη από το Αζερμπαϊτζάν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» – ένας ισχυρισμός τον οποίο η Μόσχα έχει απορρίψει.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα θεωρεί την άρνηση του Πασινιάν να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της CSTO ως τον τελευταίο κρίκο μιας «αλυσίδας» γεγονότων. «Η Δύση βρίσκεται προφανώς πίσω από αυτό. Η Δύση, της οποίας τα σχέδια στην Ουκρανία απέτυχαν – τώρα προσπαθεί να αρπάξει την Αρμενία με σκοπό να την απομακρύνει από τη Ρωσία», υποστήριξε.

Νωρίτερα σήμερα, το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress μετέδωσε ότι ο Πασινιάν είπε στο κοινοβούλιο ότι η Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας έχει αποτύχει κατ’ επανάληψη να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του, διευκρινίζοντας πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν η Αρμενία θα αποχωρήσει ή όχι από την CSTO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...