Ρωσία: Η ΕΕ τροφοδοτεί τη γεωπολιτική αντιπαράθεση με την αποστολή της στην Αρμενία

Η ρωσική διπλωματία κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τροφοδοτεί«τη γεωπολιτική αντιπαράθεση» στέλνοντας μια μη στρατιωτική αποστολή για την επιτήρηση των συνόρων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Εκτιμώντας ότι η ΕΕ έχει γίνει «υποβολέας των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ και ακολουθεί μια πολιτική αντιπαράθεσης στον (μετα-σοβιετικό) χώρο», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι μια ευρωπαϊκή αποστολή στην Αρμενία «θα εισαγάγει τη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην περιοχή και θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες διαφωνίες».

Η Μόσχα είναι ο μεσολαβητής στη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν από τη δεκαετία του 1990 και ανέπτυξε μετά τον πόλεμο του 2020 μια ειρηνευτική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα έδαφος για το οποίο ερίζουν το Μπακού και το Γερεβάν.

Ωστόσο η ρωσική επιρροή στην περιοχή γνώρισε μια κάμψη λόγω του δυτικού και του τουρκικού γεωπολιτικού ανταγωνισμού αλλά και λόγω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η οποία ανησυχεί τους συμμάχους της.

Για τη Μόσχα, η ΕΕ με την αποστολή της αντιπροσωπείας της, προσπαθεί να υπονομεύσει «τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Ρωσίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...