Ρωσία: Η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Soyuz MS-25 ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή

Η εκτόξευση του ρωσικού διαστημοπλοίου Soyuz MS-25, το οποίο θα μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) δύο κοσμοναύτες — έναν Ρώσο και μια Λευκορωσίδα — και μια Αμερικανίδα αστροναύτη, ακυρώθηκε σήμερα την τελευταία στιγμή.

«Εκτόξευση!» ανακοίνωσε το κέντρο ελέγχου της αποστολής καθώς ο πύραυλος φαίνονταν στο σημείο εκτόξευσης στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, με τα βασικά του υποστηρίγματα να απομακρύνονται. Στη συνέχεια ακούστηκαν σε ζωντανή μετάδοση οι λέξεις «αυτόματη ακύρωση της εκτόξευσης».

Οι παρουσιαστές της Ρωσικής Διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos που έκαναν την ζωντανή μετάδοση είπαν: «Δυστυχώς φίλοι, δόθηκε εντολή για την ακύρωση της εκτόξευσης».

«Η σημερινή εκτόξευση του Soyuz διακόπηκε στα 20 δευτερόλεπτα.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, η διαδικασία διεκόπη λόγω «πτώσης τάσης στην πηγή χημικού ρεύματος». Σύμφωνα με τον ίδιο η εκτόξευση του Soyuz MS-25 προγραμματίστηκε τώρα για το Σάββατο 23 Μαρτίου, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής εταιρίας Γιούρι Μπορίσοφ.

Δεν αναφέρθηκε άμεσα ο λόγος που ακυρώθηκε η εκτόξευση.

Η εκτόξευση είχε προγραμματισθεί να γίνει στις 12.36 GMT (14.36 ώρα Ελλάδας) και η σύνδεση με τον ΔΔΣ μερικές ώρες αργότερα. Πλήρωμα του διαστημόπλοιου είναι ο Ρώσος κοσμοναύτης Ολέγκ Νοβίτσκι, η Λευκορωσίδα κοσμοναύτης Μαρίνα Βασιλέφσκαγια και η Αμερικανίδα αστροναύτης Τρέισι Ντάισον,

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...