Ρωσία: Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι ωθεί την κρίση στο Κόσοβο σε «σύγκρουση»

Σύνορα Σερβίας – Κοσόβου

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε σήμερα έντονη ανησυχία για την κρίση στο Κόσοβο και κατηγόρησε τη Δύση ότι «ωθεί την κατάσταση σε μια άμεση σύγκρουση».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Βελιγράδι επέδειξε «εποικοδομητική προσέγγιση» στην πρόσφατη κρίση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και επέκρινε σφοδρά τους «ριζοσπάστες» στην Πρίστινα, των οποίων οι προκλήσεις, όπως υπογραμμίζει, έχουν κλιμακώσει τις εθνοτικές εντάσεις στην περιοχή.

Την Κυριακή, οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κόσοβο αποφάσισαν να αποχωρήσουν απ’ όλα τα θεσμικά («προσωρινά») όργανα, μετά και από την απόφαση του κοσοβάρικου υπουργείου Εσωτερικών να θέσει σε διαθεσιμότητα τον διοικητή της αστυνομίας στο βόρειο Κόσοβο, Νέναντ Τζούριτς. Είχε προηγηθεί η άρνηση συνολικά των αστυνομικών σερβικής καταγωγής στην περιοχή να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Πρίστινα, που ακολούθησε η έκτακτη σύγκληση του λεγόμενου «σερβικού πολιτικού συμβουλίου», όπου και αποφασίστηκε η αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνηση και τη βουλή του Κοσόβου, όπως και η παραίτηση δημάρχων, δικαστών, εισαγγελέων, γενικά των σερβικής καταγωγής κρατικών λειτουργών στο Κόσοβο.

Ο ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου, Γκόραν Ράκιτς, δήλωσε ότι η απόφαση για αποχώρηση θα ανακληθεί αν η κυβέρνηση του Κοσόβου αποσύρει την απόφαση για την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων, ενώ από χτες είχαν ξεκινήσει και μια σειρά διαδηλώσεις.

Επιπλέον, συνολικά η σερβική κυβέρνηση κατηγορεί τη Πρίστινα για αθετηση βασικών δεσμεύσεων για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, ζητώντας άμεσα να συσταθεί η Ενωση Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο, όπως προβλεπόταν σε διάφορες συμφωνίες.

Στο Βελιγράδι συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε λόγο για εξελίξεις που προκάλεσαν «τεράστιες, σχεδόν τεκτονικές αλλαγές». Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί «αν οι Αμερικανοί δείξουν δικαιοσύνη και αν η KFOR και η EULEX (σσ. ΝΑΤΟϊκή και ευρωενωσιακή ειρηνευτική δύναμη) κάνουν την δουλειά της αστυνομίας στο βορρά (του Κοσόβου)». Πρόσθεσε δε ότι «οι Αμερικανοί δεν έχουν ανάγκη μια (παραπάνω) αντιπαράθεση αυτή την περίοδο. Συμπεριφέρθηκαν πιο σωστά από (πολλούς) άλλους Ευρωπαίους».

Από τη πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την διευθέτηση του ζητήματος του Κοσόβου δε μπορεί να γίνει δεκτό γιατί «δε μας παρέχει καν την ευκαιρία να συζητήσουμε, αφού ξεκινά με βάση την διαπίστωση ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε». Ωστόσο, είπε ότι η τελική λύση για το Κόσοβο δεν θα είναι ιδεώδης ούτε για το Βελιγράδι ούτε και για την Πρίστινα, αλλά «η σερβική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει ότι μέσα από τον διάλογο θα γίνουν σεβαστά σημαντικά εθνικά συμφέροντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...