Ρωσία: Η τριμερής συμφωνία AUKUS πολύ επικίνδυνη

Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας - Ιαπωνίας - ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων
(Φωτό Αρχείου) Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας – Ιαπωνίας – ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων / Πηγή: navalnews

Η πρέσβης της Ρωσίας στην Ινδονησία Lyudmila Vorobyova επεσήμανε ότι η τριμερής συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας, ΗΒ και ΗΠΑ (AUKUS) προκαλεί ανησυχίες στη Ρωσία για την περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. “Θέλω να πω ότι θεωρούμε αυτή τη συνεργασία πολύ επικίνδυνη. Δεν θα φέρει ειρήνη στην περιοχή ή στην Ινδονησία”, δήλωσε σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Republik Merdeka. Σύμφωνα με αυτήν, η AUKUS είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει την κούρσα εξοπλισμών αντί να δημιουργήσει σταθερότητα στην περιοχή.

“Η αντίδραση της Ινδονησίας δεν προκαλεί έκπληξη, γιατί ποιος θα ήθελε να έχει γείτονες με πυρηνικά υποβρύχια. Θα κάνει την περιοχή πιο ειρηνική και σταθερή; Δεν νομίζω”, τόνισε η Vorobyova, σχολιάζοντας τη στάση του ινδονησιακού υπουργείου Εξωτερικών για το AUKUS.

Υποστήριξε τη μη δημιουργία γραμμών διχασμού στην περιοχή όπως έκαναν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν τη δημιουργία του AUKUS, ενός νέου συμφώνου ασφαλείας βάσει του οποίου η Καμπέρα επρόκειτο να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Αυστραλία σχεδιάζει επίσης να εφοδιάσει τις ένοπλες δυνάμεις της με αμερικανικούς πυραύλους κρουζ.

Πηγή: TASS

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...