Ρωσία -Ιαπωνία: Για «ρωσοφοβία» και «αήθεις επιθέσεις» κατηγόρησε η Μόσχα το Τόκιο

Η Μόσχα κατηγόρησε το Τόκιο για «ρωσοφοβία» και «αήθεις επιθέσεις» με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο στις 7 Φεβρουαρίου η Ιαπωνία για την «Ημέρα των Βόρειων Εδαφών», δηλαδή τα νησιά Κουρίλες που ανήκουν στη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε πως η φετινή εκδήλωση «σημαδεύτηκε από ιδιαιτέρως έντονη ρωσοφοβία», αναφερόμενη σε δηλώσεις αξιωματούχων και «αήθεις επιθέσεις» ακροδεξιών κοντά σε ρωσικές διπλωματικές αποστολές. «Παρατηρήσαμε ότι αυτήν τη φορά οι αβάσιμες εδαφικές διεκδικήσεις για τις Κουρίλες Νήσους συνοδεύτηκαν από αήθεις επιθέσεις κατά της Ρωσίας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία», είπε η Ζαχάροβα.

Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική δύναμη στα νησιά, τα οποία έχουν πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την ιαπωνική κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία, αψηφώντας την μεταπολεμική πραγματικότητα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Τον προηγούμενο μήνα, το Τόκιο διεύρυνε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε βάρος της Μόσχας, προσθέτοντας αγαθά σε λίστα απαγόρευσης εξαγωγών και παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων και οντοτήτων από τη Ρωσία. Κατόπιν τούτου, η ρωσική κυβέρνηση προειδοποίησε το Τόκιο για την επιδείνωση των σχέσεών του με τη Μόσχα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...