Ρωσία: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία επισκέφτηκε ο Πούτιν

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία επισκέφτηκε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκοντας να ενισχυθεί η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και όχι μόνο. 

Ο Πούτιν είχε προαναγγείλει φτάνοντας στο Αμπου Ντάμπι πως οι συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν θα περιλαμβάνουν τα «πιο καυτά μέτωπα, πρώτα από όλα, φυσικά, την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση» και τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Τα ΗΑΕ συμβάλλουν πολύ στη σταθεροποίηση της κατάστασης στον κόσμο ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η ρωσική αντιπροσωπεία περιλάμβανε κορυφαίους αξιωματούχους από τους κλάδους του πετρελαίου, της οικονομίας, των εξωτερικών υποθέσεων, του Διαστήματος και της πυρηνικής ενέργειας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΑΕ αναφέρθηκε στη μεγάλη προσοχή που δίνει η χώρα στη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της Ενέργειας και των προηγμένων τεχνολογιών: «Τομείς προτεραιότητας για την ανάπτυξη της συνεργασίας για εμάς είναι η καινοτομία, η ενέργεια, οι υποδομές και οι σύγχρονες τεχνολογίες».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα ΗΑΕ «είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ο μεγαλύτερος επενδυτής στην οικονομία της», αφού οι επενδύσεις τους στον μη πετρελαϊκό τομέα της ρωσικής οικονομίας αυξήθηκαν κατά 103% τον τελευταίο χρόνο, όταν δυτικές επιχειρήσεις αποχωρούσαν από τη ρωσική αγορά.

Εξάλλου ο σεΐχης αναφέρθηκε αναλυτικά στην «αλληλεπίδραση» με τη Ρωσία σε διάφορες διεθνείς πλατφόρμες, όπως «στο πλαίσιο των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου τα Εμιράτα έλαβαν την ιδιότητα του εταίρου τον Μάη», στον στρατηγικό διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στον ΟΠΕΚ+.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκονται σε άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο, δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος ανέφερε πως «ανυπομονεί» να καλωσορίσει τον Πρόεδρο των ΗΑΕ στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν το φθινόπωρο του 2024.

Στη συνέχεια ο Βλ. Πούτιν επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των φιλικών μας σχέσεων», τόνισε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης. Ανέφερε ότι τα τελευταία επτά χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας «έχουν αποκτήσει τέτοια ποιότητα και έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν έχει ξαναγίνει».

«Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας τώρα να ανταλλάξουμε πληροφορίες και αξιολογήσεις μαζί σας για το τι συμβαίνει στην περιοχή», είπε ο Πούτιν. Οι συζητήσεις, στις οποίες, εκτός από την περιφερειακή ατζέντα, σχεδίαζαν να θίξουν ενεργειακά ζητήματα (συμπεριλαμβανομένου του διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου), πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών.

Αύριο Πέμπτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπρ. Ραϊσί, για να συζητήσουν την εμπορική και οικονομική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Προχθές Ρωσία και Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για κοινή αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων.

(Με πληροφορίες από: «Ria Novosti»)

Δείτε ακόμα...