Ρωσία και Κίνα μελετούν τη δημιουργία κοινής ερευνητικής βάσης στη Σελήνη

Από την προσελήνωση του κινεζικού ρομποτικού σκάφους Chang’e 5 στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης την 1η Δεκεμβρίου 2020 / πηγή: twitter.com/XHNews

Η Ρωσία και η Κίνα σχεδιάζουν να υπογράψουν συμφωνία για τη δημιουργία κοινής ερευνητικής βάσης στη Σελήνη μετά την υπογραφή μνημονίου για τη «Σεληνιακή συνεργασία».

Η κρατική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας «Roscosmos» ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) σχετικά με τη δημιουργία ενός διεθνούς επιστημονικού σεληνιακού ερευνητικού σταθμού.

«Θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες εντός του έτους, καθώς η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Το μνημόνιο είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν τη συμφωνία, κανείς δεν υπογράφει απλώς το μνημόνιο» ανέφερε ο Ανατόλι Πετρούκοβιτς, επικεφαλής στον τομέα του διαστήματος στο Ινστιτούτο Ερευνών RAS.

Ο ίδιος δήλωσε ότι βάσει του μνημονίου οι δύο πλευρές έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν πιθανές προσεγγίσεις για την υλοποίηση του έργου. Οι εργασίες για τη βάση στη Σελήνη αναμένεται να ενταθούν μέσα στην άνοιξη, πρόσθεσε.

Πηγή: sputnik.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...