Ρωσία: Κατηγόρησε την Ουκρανία ότι στέλνει εξτρεμιστές στη Λευκορωσία για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα

Μίνσκ, Λευκορωσία
Φώτο Αρχείου / Μίνσκ, Λευκορωσία / Πηγή: PIXABAY

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για εμπλοκή στη Λευκορωσία, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία βρίσκονται περίπου 200 εξτρεμιστές που έχουν εκπαιδευθεί στην Ουκρανία και προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην χώρα.

Ο Λαβρόφ προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λευκορώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Μακέι. Επικαλέσθηκε μάλιστα πληροφορίες, οι οποίες, όπως είπε, δεν γράφονται στις σελίδες των εφημερίδων, «για άτομα τα οποία ενδιαφέρονται πολύ ώστε οι ειρηνικές διαδηλώσεις να εξελιχθούν σε αντιπαράθεση».

Αυτές τις καταγγελίες η Ουκρανία τις διέψευσε με ανακοίνωση του Ουκρανού ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, λέγοντας ότι : Η Ουκρανία δεν διεξήγαγε και δεν διεξάγει και δεν προτίθεται να διεξαγάγει καμία υπονομευτική δραστηριότητα κατά της Λευκορωσίας ενώ οι 200 Ουκρανοί εξτρεμιστές τους οποίους τάχα έστειλε η Ουκρανία είναι «αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας».

Ο Κουλέμπα την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι το Κίεβο παγώνει τις επίσημες επαφές με την Λευκορωσία και συμμερίζεται τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδίκασε τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία λέγοντας ότι δεν ήσαν ελεύθερες και αδιάβλητες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών στην Λευκορωσία.

Επίσης, ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στην απειλή κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ, καταδίκασε «τις προσπάθειες πολλών ξένων κρατών να πιέσουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λευκορωσίας και να υποστηρίξουν τη δυσαρεστημένη με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών αντιπολίτευση». Επιπλέον η Ρωσία σημειώνει την «αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας, τα οποία ταυτόχρονα θεωρούνται τα σύνορα της Ενωσης Κρατών» που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε πως η ρωσική κυβέρνηση θα απαντήσει «κατάλληλα και αποφασιστικά» σε «όσους προσπαθούν να εκτροχιαστεί η κατάσταση στη Λευκορωσία», καθώς και σε εκείνους που επιθυμούν «να απομακρύνουν τη Λευκορωσία από τη Ρωσία και να υπονομεύσουν τα θεμέλια της Ενωσης Κρατών». Εξάλλου ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως «ορισμένα ονόματα» του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης «είναι γνωστά» για τις θέσεις τους «να μειωθεί η συνεργασία» με τη Ρωσία «στις δομές που δημιουργήθηκαν στον μετα-σοβιετικό χώρο, προτείνοντας ακόμη και αποχώρηση από τον CSTO (σ.σ. Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας) και την EAEU (σ.σ. Ευρασιατική Οικονομική Ενωση) και ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον Λευκορώσο ΥΠΕΞ, είχαν καταλήξει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους ότι «οποιεσδήποτε εκλογές, ακόμα και κακές, θα πάνε τη χώρα μπροστά».

Παράλληλα ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σειράς ρωσικών ΜΜΕ, στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμμετέχουν «φιλειρηνικοί άνθρωποιοι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να ακουστούν». Ενώ τόνισε οτι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν θα συναντηθούν με μέλη της αντιπολίτευσης προτού συγκροτηθούν σε μια νόμιμη δομή με ξεκάθαρο πρόγραμμα, ενώ κάλεσε σε εσωτερικό διάλογο τις δύο πλευρές.

Σήμερα, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, μεταβαίνει στο Μινσκ όπου θα έχει επαφές με την κυβέρνηση, ενώ την Παρασκευή ο Λευκορώσος υπουργός Αμυνας αναμένεται στη Μόσχα. Μέσα στις επόμενες δυο βδομάδες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα υποδεχτεί τον Λουκασένκο στη Μόσχα.

Δείτε ακόμα...