Ρωσία: Κέρδη εξαμήνου 41,75 δισ. δολαρίων για την «Gazprom»

Ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος «Gazprom» ανακοίνωσε χθες καθαρά κέρδη 2,5 τρισ. ρούβλια (41,75 δισ. δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ΔΣ του ομίλου ανακοίνωσε επίσης ότι θα εξετάσει την πληρωμή ενδιάμεσων μερισμάτων. Η ρωσική κυβέρνηση, βασικός μέτοχος της «Gazprom», αποφάσισε τον περασμένο Ιούνη ότι η εταιρεία για πρώτη φορά από το 1998 δεν θα πρέπει να πληρώσει μέρισμα για τα αποτελέσματα του περασμένου έτους.

Από χθες, στο μεταξύ, η «Gazprom» ξεκίνησε την προαναγγελθείσα τριήμερη διακοπή παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του γερμανορωσικού αγωγού «Nord Stream 1», επικαλούμενη εργασίες συντήρησης.

Ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ, ανέφερε ότι οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον αγωγό «είναι ακατανόητες από τεχνική άποψη», χαρακτηρίζοντάς τις πρόφαση, προκειμένου η Μόσχα να εντείνει τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, τον περασμένο μήνα, δεκαήμερη συντήρηση του «Nord Stream 1», ενώ η τροφοδοσία του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο έχει μειωθεί στο 20% της δυναμικότητάς του.

Η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της για την παροχή φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι σε θέση να τις εκπληρώσει λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Interfax».

Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε πιο έντονους τόνους, ανέφερε χθες ότι η γερμανική κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να καταστρέψει τις ενεργειακές σχέσεις με τη Μόσχα».

Τέλος, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζ. Κόβατς ανακοίνωσε χθες ότι η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου.

Οπως είπε, η συμφωνία προβλέπει ροή έως και 5,8 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου «πάνω από τη συμβατική ποσότητα που ήδη ισχύει». Το αέριο θα φτάνει στη χώρα μέσω Σερβίας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...