Ρωσία – Κίνα: Σχεδιάζουν κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Σελήνη

Η Ρωσία και η Κίνα σκέφτονται να κατασκευάσουν έναν πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη περίπου το 2033-35, δήλωσε σήμερα ο Γιούρι Μπορίσοφ επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει την κατασκευή σεληνιακών οικισμών.

Ο Μπορίσοφ είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται από κοινού πάνω σε ένα σεληνιακό πρόγραμμα και ότι η Μόσχα είναι σε θέση να συμβάλει με την τεχνογνωσία της στον τομέα της «πυρηνικής διαστημικής ενέργειας».

«Σήμερα σκεφτόμαστε σοβαρά ένα έργο – κάπου στο 2033-2035 – να στείλουμε (αποστολή) και να κατασκευάσουμε έναν σταθμό ενέργειας στην επιφάνεια της Σελήνης μαζί με τους Κινέζους συναδέλφους μας», είπε ο Μπορίσοφ. Οι ηλιακοί συλλέκτες δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν μελλοντικούς σεληνιακούς οικισμούς, είπε, ενώ η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε.

«Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση…θα πρέπει να λειτουργεί αυτόματα, χωρίς την παρουσία ανθρώπων», δήλωσε αναφερόμενος στο πιθανό σχέδιο. Ο Μπορίσοφ αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια της Ρωσίας να κατασκευάσουν ένα πυρηνοκίνητο μεταγωγικό διαστημόπλοιο. Είπε ότι όλα τε τεχνικά ζητήματα που αφορούν το έργο έχουν επιλυθεί εκτός από την εξεύρεση λύσης για το πώς θα ψύχεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

«Εργαζόμαστε πράγματι πάνω σε ένα διαστημικό ρυμουλκό. Αυτή η τεράστια, κυκλώπεια κατασκευή που θα είναι σε θέση, χάρη σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και τουρμπίνες μεγάλης ισχύος… να μεταφέρει μεγάλα φορτία από τη μία τροχιά σε μια άλλη, να περισυλλέγει διαστημικά συντρίμμια και να είναι συμβατή με πολλές άλλες εφαρμογές», είπε ο Μπορίσοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...