Ρωσία: Ματαιώθηκε για δεύτερη φορά η εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Angara-A5

Η Ρωσία ματαίωσε σήμερα τη δοκιμαστική εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Angara-A5, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο σύστημα ελέγχου εκτόξευσης του κινητήρα, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες που ματαιώνεται η εκτόξευση του πυραύλου την τελευταία στιγμή.

Η εκτόξευση του πυραύλου Angara αποσκοπούσε να παρουσιάσει τις διαστημικές φιλοδοξίες της Ρωσίας τη μετασοβιετική εποχή και τον αυξανόμενο ρόλο του κοσμοδρομίου Vostochny (Βαστότσνι), που βρίσκεται στη δασώδη περιοχή Αμούρ στη ρωσική ’Aπω Ανατολή.

Αλλά όταν η αντίστροφη μέτρηση έφθασε το μηδέν στις 09.00 ώρα Γκρίνουιτς για την προγραμματισμένη εκτόξευση, δεν υπήρξε ένδειξη για ανάφλεξη. Μετά από δευτερόλεπτα ακούστηκε μια ανακοίνωση από τα μεγάφωνα που έλεγε ότι δόθηκε εντολή να ακυρωθεί.

Η προσπάθεια εκτόξευσης την προηγούμενη μέρα ματαιώθηκε επίσης λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα συμπίεσης της δεξαμενής οξειδωτικού.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε ότι η τρίτη εκτόξευση θα προγραμματισθεί για την Πέμπτη. Υποβάθμισε τη σημασία των εκτοξεύσεων που ματαιώθηκαν, λέγοντας ότι η διεξαγωγή δοκιμαστικών πτήσεων γίνεται για να εντοπισθούν τα προβλήματα τα οποία όπως είπε δεν είναι ασυνήθιστα σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης.

Ένα νέο τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε σχετίζεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής τηλεμετρικής ανάλυσης, με βλάβη στο σύστημα ελέγχου της εκκίνησης του κινητήρα», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

«Πιθανότατα αυτό να είναι ένα σφάλμα λογισμικού, το οποίο βεβαίως θα εντοπισθεί σήμερα», είπε προσθέτοντας ότι η εκτόξευση της Τρίτης ακυρώθηκε λόγω ελαττωματικής βαλβίδας.

Ο πύραυλος Angara έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο των 20 τόνων σε τροχιά.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς τρεις εκτοξεύσεις πυραύλων Angara από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκπου κατασκευάστηκε επί ΕΣΣΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...