Οι συνομιλίες της Μόσχας με το Ουλάν Μπατόρ για το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου «Power of Siberia 2» είναι «περίπλοκες», δήλωσε στο TASS ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ασιατικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας, Αλεξέι Μάσλοφ, προσθέτοντας ότι: «Τρίτες χώρες ασκούν μεγάλη πίεση στη Μογγολία σήμερα. Βλέπουμε προφανώς την επιρροή των ΗΠΑ. Επιπλέον, η Μογγολία προσπαθεί να αυξήσει το κέρδος της ως εδάφους διέλευσης και να διαπραγματευτεί».
Από τη Δευτέρα το βράδυ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μογγολία εν μέσω διαπραγματεύσεων για την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα.
Στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πούτιν με τον ομόλογό του της Μογγολίας, Ουχναγκίν Χουρελσούχ, εξέφρασε την «ετοιμότητα» της Ρωσίας να «βοηθήσει» τη Μογγολία με τις προμήθειες καυσίμων, αλλά και να προχωρήσει «κοινά πυρηνικά έργα».
«Η ρωσική εταιρεία Inter RAO σχεδιάζει να συμμετάσχει στην αναβάθμιση και την ανακατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού Ulaanbaatar-3, να βοηθήσει στην εγκατάσταση νέου εξοπλισμού και να τριπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα του σταθμού», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Ο αγωγός πρόκειται να διασχίζει τη Μογγολία και να μεταφέρει ετησίως 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα, με την οποία διεξάγονται πολύχρονες διαπραγματεύσεις και την τελευταία να θέλει ευνοϊκότερες τιμές. Το έργο είναι μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας και αποσκοπεί να αναπληρώσει τις απώλειες που έχει υποστεί στις πωλήσεις στην Ευρώπη από τότε που άρχισε η σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ηδη από το 2019 λειτουργεί ο αγωγός «Power of Siberia 1», ο οποίος προμηθεύει την Κίνα με ρωσικό φυσικό αέριο και το 2025 αναμένεται να φτάσει στην προγραμματισμένη δυναμικότητα των 38 δισ. κυβικών μέτρων.
Το ταξίδι του Πούτιν είναι το πρώτο σε χώρα – μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψής του, και το Κίεβο κάλεσε το Ουλάν Μπατόρ να συλλάβει τον Ρώσο Πρόεδρο.
Σε δήλωσή του στο «Politico» εκπρόσωπος της μογγολικής κυβέρνησης υπαινίχθηκε ενεργειακή εξάρτηση, λέγοντας ότι «η Μογγολία εισάγει το 95% των προϊόντων πετρελαίου της και πάνω από το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία».
Επιπλέον, «η Μογγολία διατήρησε πάντα πολιτική ουδετερότητας σε όλες τις διπλωματικές της σχέσεις».