Ρωσία: Μπαράζ συναντήσεων με Αφρικανούς ηγέτες και αξιωματούχους

Επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ν. Πατρούσεφ, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Σούκρι, ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγός Αμπάς Κάμελ, και ο Φ. Αμπουλναγά, σύμβουλος του Αιγύπτιου Προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Παρόντες ήταν και αρκετοί Ρώσοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Αιγύπτιου Προέδρου, ο Πατρούσεφ επεσήμανε τη «δέσμευση της Ρωσίας στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά «τη στρατηγική εταιρική σχέση και τη διμερή συμφωνία συνεργασίας».

Ο δε Σίσι εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω αύξηση του εμπορίου μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας και προώθηση κοινών αναπτυξιακών έργων, όπως η ανέγερση του πυρηνικού σταθμού Νταμπάα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και η ρωσική βιομηχανική ζώνη κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ.

Ο Πατρούσεφ, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο εκπρόσωπο, ενημέρωσε επίσης τον Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στη «ρωσο-ουκρανική κρίση» και τις δραστηριότητες της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο.

Η συνάντηση στο Κάιρο έγινε ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη στη Μόσχα του Λίβυου στρατηγού Χ. Χάφταρ (ο οποίος συνεργάζεται στενά με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τη Ρωσία) και τη συνάντησή του με τον Ρώσο υφυπουργό Αμυνας, Γιούνους Μπεκ Γεφκούροφ.

Στο φόντο της έντονης ρωσικής διπλωματικής κινητικότητας εντάσσεται η άφιξη χτες το βράδυ στη Μόσχα και του Προέδρου του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Νοτιοσουδανός ηγέτης αναμένεται να συναντήσει αύριο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...