Ρωσία: Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης συζήτησε την επισιτιστική κρίση με τον Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Σενεγάλης και της Αφρικανικής Ένωσης Μακί Σαλ

Ο πρόεδρος της Σενεγάλης και της Αφρικανικής Ένωσης, Μακί Σαλ δήλωσε σήμερα ότι φεύγει «καθησυχασμένος» από τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο εξέφρασε τους φόβους του για μια επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Φεύγουμε από εδώ πολύ καθησυχασμένοι και ευτυχείς για τις συνομιλίες μας», είπε ο Σαλ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Πούτιν στο Σότσι. Είπε μάλιστα ότι διαπίστωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος συνειδητοποιεί ότι «η κρίση και οι κυρώσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις αδύναμες οικονομίες», όπως είναι αυτές πολλών χωρών της Αφρικής.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Μακί Σαλ, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, τον Μούσα Φάκι Μαχάματ από το Τσαντ, κράτησαν τρεις ώρες. Σύμφωνα με τον Σενεγαλέζο πρόεδρο, «αναλύθηκε πλήρως η κατάσταση».

«Ήρθα να σας δω, να σας ζητήσω να έχετε υπόψη σας ότι οι χώρες μας, αν και μακριά από το θέατρο (του πολέμου) είναι τα θύματα αυτής της οικονομικής κρίσης», είπε ο Μακί Σαλ στον Πούτιν. «Του ανέφερα ότι ήρθαμε πρώτ’α απ΄’ όλα για να του ζητήσουμε μια αποκλιμάκωση και για να εργαστούμε για την ειρήνη», είπε.

Στις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης υπενθύμισε επίσης ότι οι περισσότερες αφρικανικές χώρες απέφυγαν να καταδικάσουν τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, στις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην επισιτιστική κρίση –τουλάχιστον στις δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση– αλλά μίλησε γενικά για την επιθυμία της Μόσχας να αναπτύξει τους δεσμούς της με την Αφρική.

Δείτε ακόμα...