Ρωσία: ‘Προθυμία’ για διαμεσολάβηση μεταξύ Τουρκίας – Αρμενίας

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα

Η Μόσχα εξέφρασε την «προθυμία» της να βοηθήσει «με οποιονδήποτε τρόπο» στον διάλογο Τουρκίας – Αρμενίας εξέφρασε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Α. Ρουντένκο, μιλώντας στο δίκτυο «RIA Novosti», ενώ υποστήριξε ότι η αναθέρμανση των τουρκο-αρμενικών σχέσεων θα συμβάλει στη βελτίωση συνολικά της κατάστασης στην περιοχή.

«Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί η θέσπιση προϋποθέσεων (σ.σ. για τον διάλογο), αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε θέματα αμοιβαία αποδεκτά και σε αμοιβαία βήματα που θα οδηγήσουν στη σταδιακή διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας», είπε. Τόνισε δε ότι «καλωσορίζουμε την ετοιμότητα να ξεκινήσει διάλογος» και μετέφερε «ικανοποίηση για τον διορισμό εκατέρωθεν εκπροσώπων για τη συζήτηση του δύσκολου θέματος της εξομάλυνσης των σχέσεων».

Απο την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών της Αρμενίας ανακοίνωσε την από 1η Γενάρη άρση του εμπάργκο εισαγωγής τουρκικών προϊόντων που ίσχυε από το περσινό φθινόπωρο. Παράλληλα εξέφρασε την προσδοκία ότι «με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες, που θα επιτρέψουν την εξαγωγή αρμενικών προϊόντων» στην Τουρκία.

Η Τουρκία πραγματοποιεί προσπάθειες με την Αρμενία στο πλαίσιο των επιδιώξεών της να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες στον Καύκασο. Πρόσφατα μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση του σχήματος «3+3» (Ρωσία, Τουρκία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ιράν).

Απο την πλευρά του ο πρέσβης της Γεωργίας στην Αγκυρα, Γκ. Γιανζταγκάβα, δήλωσε ότι «η Γεωργία σίγουρα δεν θα παραστεί στη συνάντηση των “3+3″», αναφέροντας ότι «η Ρωσία είναι μία χώρα που έχει καταλάβει το 20% της γεωργιανής επικράτειας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Γεωργία βλέπει την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ως «στρατηγικούς εταίρους», χαρακτηρίζοντας την Αρμενία «έναν ιστορικό και καλό γείτονα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...