Ρωσία – Σουδάν: Υπέγραψαν συμφωνία για ρωσική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα

Ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς – Συρία (πηγή: Google Maps)

Αξιωματούχοι της Ρωσίας και του Σουδάν υπέγραψαν στις 8 Δεκεμβρίου συμφωνία για την δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της δεύτερης (μετά από εκείνη στο Ταρτούς της Συρίας) ρωσικής ναυτικής βάσης στο εξωτερικό.

Η συμφωνία αναφέρει πως η ρωσική βάση κοντά στο Πορτ Σουντάν θα έχει «βασικό σκοπό» την εκπλήρωση στόχων για «τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» με χαρακτήρα «αμυντικό που δεν θα στρέφεται εναντίον άλλων χωρών». Προβλέπεται ο ελλιμενισμός έως και τεσσάρων πολεμικών πλοίων δίχως να αποκλείονται τα πυρηνοκίνητα, εφόσον τηρούν αυστηρές συνθήκες περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Μία από τις βασικές λειτουργίες της ρωσικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι ο ανεφοδιασμός και η επισκευή ρωσικών πολεμικών πλοίων. Οι εγκαταστάσεις της βάσης θα γίνουν σε μία μεγάλη έκταση που θα δοθεί δωρεάν από τις σουδανικές αρχές ώστε να κατασκευαστούν ναυπηγείο, αποθήκες πολεμικών υλικών και υποδομές για την παραμονή και εργασία έως και 300 Ρώσων στρατιωτικών και υπαλλήλων διοικητικού προσωπικού για τουλάχιστον 25 χρόνια με δυνατότητα 10ετούς παράτασης.

Η συμφωνία για την ρωσική ναυτική βάση στο Σουδάν είχε ανακοινωθεί στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη και η υλοποίησή της δείχνει να κινείται με γρήγορους ρυθμούς, αντανακλώντας την επιθυμία της Ρωσίας να ανταποκριθεί και να προωθήσει τα γεωπολιτικά τής συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε ακόμα...