Ρωσία: Στρατιωτική παρουσία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Όχημα του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR)
Όχημα του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR)

«Πολλές εκατοντάδες» στρατιώτες έχει αναπτύξει η Ρωσία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στην «καρδιά» της αφρικανικής ηπείρου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, λίγες μέρες μετά την έναρξη επίθεσης από τρεις ένοπλες οργανώσεις που χαρακτηρίστηκε «απόπειρα πραξικοπήματος» από την κυβέρνηση της χώρας και πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, ο εκπρόσωπός του εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για την κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν σχολίασε ωστόσο την πληροφορία για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην αφρικανική χώρα.

«Η Ρωσία έχει στείλει εκατοντάδες άνδρες του τακτικού στρατού και βαρύ εξοπλισμό» στο πλαίσιο συμφωνίας διμερούς συνεργασίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. «Η Ρουάντα έχει επίσης στείλει εκατοντάδες στρατιώτες που ήδη βρίσκονται επί του πεδίου και έχουν ήδη αναλάβει δράση», πρόσθεσε.

Το βράδυ της Παρασκευής, οι δυνάμεις τριών από τις ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας που ελέγχουν τα 2/3 της χώρας, άρχισαν να προελαύνουν κατά μήκος των βασικών για την τροφοδοσία της πρωτεύουσας Μπανγκί οδικών αξόνων.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Φρανσουά Μποζιζέ για «απόπειρα πραξικοπήματος», λίγες μέρες πριν από τις ψηφοφορίες των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών της 27ης Δεκέμβρη.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας δεν σχολίασαν τις πληροφορίες για ανάμειξη της Μόσχας. Το σίγουρο είναι ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται στο στόχο διαφόρων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών οι οποίοι εκφράζονται και σε επίπεδο ενδοαστικής διαπάλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...