Ρωσία: Θα προμηθεύσει την Λευκορωσία με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση

Πολεμική Αεροπορία Λευκορωσίας - Βομβαρδιστικό SU-25 - Με τον εκσυγχρονισμό του θα είναι ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα
Φώτο Αρχείου / Πολεμική Αεροπορία Λευκορωσίας – Βομβαρδιστικό SU-25 – Με τον εκσυγχρονισμό του θα είναι ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα

Η Ρωσία θα προμηθεύσει «τους επόμενους μήνες» την Λευκορωσία με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υποδεχόμενος τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο, καθώς ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας φέρνουν ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο πλευρών.

Ο Πούτιν πρότεινε επίσης στον Λουκασένκο βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών της Λευκορωσίας, ώστε να αποκτήσουν ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.

«Τους επόμενους μήνες, θα μεταφέρουμε στην Λευκορωσία τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M, που έχουν την δυνατότητα χρήσης βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων Cruise, στις συμβατικές και τις πυρηνικές τους εκδοχές», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνομιλίας του με τον Λουκασένκο που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις - Πυραυλικό σύστημα Iskander-M ενώ φορτώνει τακτικό βαλλιστικό πυραυλο
Φώτο Αρχείου / Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις – Πυραυλικό σύστημα Iskander-M ενώ φορτώνει τακτικό βαλλιστικό πύραυλο

«Μεγάλος αριθμός αεροσκαφών Su-25 βρίσκονται σε υπηρεσία στον λευκορωσικό στρατό. Θα μπορούσαν να βελτιωθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτός ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει στα εργοστάσια των αεροπλάνων στην Ρωσία και η εκπαίδευση του προσωπικού να ξεκινήσει σύμφωνα με αυτό», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, αφού ο Λευκορώσος ομόλογός του ζήτησε την «προσαρμογή» των αεροσκαφών για να έχουν την ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.

Κατά την διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν επίσης το θέμα της αγοράς λιπασμάτων, με φόντο το συνολικότερο παζάρι για τα ουκρανικά σιτηρά και τα ρωσικά και λευκορωσικά λιπάσματα.

Με τον κ. Λουκασένκο «συμφωνήσαμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των καταναλωτών μας και των πελατών μας», σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα «βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών» για το θέμα.

Εκρήξεις σε περιοχή του Κιέβου

Βομβαρδισμένο κτήριο στο Κίεβο - 25/06/2022
Φώτο Αρχείου – Βομβαρδισμένο κτήριο στο Κίεβο – 26/06/2022 – Πηγή: TWITTER

Εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Σεβτσενκίβσκιι του Κιέβου. Εικόνες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ δείχνουν να έχει πληγεί ένα συγκρότημα κατοικιών κοντά στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να σχηματιστεί σύννεφο καπνού.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί, περίπου στις 6.30 π.μ. ώρα Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους δημοσιογράφους δεν υπάρχουν πληροφορίες μέχρι στιγμής για πιθανές απώλειες.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο» και γίνεται «διάσωση κατοίκων και απομάκρυνσή τους από δύο κτίρια».

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δείτε ακόμα...