Ρωσία: Θα «βοηθήσει» την Αρμενία εάν η σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν εξαπλωθεί πέρα ​​από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Ρωσία δεσμεύτηκε ότι θα παρέχει “κάθε αναγκαία βοήθεια” στην Αρμενία σε περίπτωση που η σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ επεκταθεί σε αρμενικό έδαφος, ανέφερε το Υπουγείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Μέσα σε μια νύχτα, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησαν εκ νέου ο ένας τον άλλον ότι βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές του θύλακα της Αρμενίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ – διεθνώς αναγνωρισμένο ότι βρίσκεται εντός του Αζερμπαϊτζάν.

Το γεγονός αυτό ακολούθησε μια τέταρτη προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός, που διαπραγματεύτηκε την Παρασκευή στη Γενεύη μέσω του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σε αυτές τις έξι ώρες συνομιλιών, στις οποίες συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και των δύο χωρών, οι χώρες δεσμεύτηκαν να μην στοχεύσουν πολίτες και να παράσχουν καταλόγους στρατιωτών που κρατούνται για πιθανές ανταλλαγές.

Νωρίς το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν ζήτησε επισήμως από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν “επείγουσες διαβουλεύσεις” σχετικά με τη βοήθεια ασφαλείας, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία και η Αρμενία έχουν συνάψει συνθήκη αμοιβαίας βοήθειας το 1997, με τη Ρωσία να διατηρεί τη βάση της στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας το Γυουμρί.

Οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν ότι ο βομβαρδισμός του Σαββάτου έπληξε την κεντρική αγορά στο Στεπανακέρτ, τη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα. Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας είπε ότι πολλοί πολίτες τραυματίστηκαν στο Σουσί στο νότο του θύλακα.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε και τις δύο κατηγορίες και είπε ότι οι περιφέρειες των Αζέρων Terter, Aghdam και Aghjabedi δέχτηκαν πυρά.

Η σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει προκαλέσει απώλειες σε περισσότερες από 1.200 ζωές, αλλά ο πραγματικός αριθμός θανάτων από όλες τις πλευρές θεωρείται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε ακόμα...