Ρωσία – Βόρεια Κορέα: Υπέγραψαν συμφωνία για αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης

Με την υπογραφή μία σειρά συμφωνιών συνεχίστηκε η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας στην Βόρεια Κορέα, σε μία περίοδο που η οξύνεται η αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Συγκεκριμένα, Βλαντιμίρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ-ουν, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, με τον τίτλο «Συνολική Στρατηγική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης», συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της υγείας, της ιατρικής εκπαίδευσης και επιστήμης καθώς και για την κατασκευή οδικής γέφυρας κατά μήκος του ποταμού Τουμανάγια στα σύνορα δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η «Συνολική Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» θα καταστήσει δυνατή την ανύψωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο χωρών «σε ένα νέο επίπεδο» και δεν θα σταματήσει εκεί. Το έγγραφο «καθορίζει καθήκοντα μεγάλης κλίμακας και κατευθυντήριες γραμμές για την εμβάθυνση των δεσμών Ρωσίας-Κορέας μακροπρόθεσμα». Αυτό ισχύει για τον πολιτικό, το εμπόριο και τις επενδύσεις, τον πολιτιστικό και ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και τον τομέα της ασφάλειας.

Η συνθήκη προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τους συμμετέχοντες». Η πρόβλεψη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα της ανακοίνωσης των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ σχετικά με την προμήθεια οπλικών συστημάτων υψηλής ακρίβειας στο Κίεβο για πλήγμα εντός ρωσικού εδάφους.

Ο Πούτιν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ρωσία «δεν αποκλείει την ανάπτυξη» στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας με τη Β. Κορέα σε σχέση με την υπογεγραμμένη συμφωνία, δήλωση που αναμένεται να επιτείνει την ανησυχία της Δύσης σχετικά με την παροχή αναβαθμισμένης πυρηνικής τεχνογνωσίας από τη Μόσχα στην Πιονγκγιάνγκ.

Τα ζητήματα ασφαλείας και η διεθνής ατζέντα απασχόλησαν σημαντικά τις διαπραγματεύσεις, και σύμφωνα με τον Πούτιν οι δύο χώρες «υπερασπίζονται με συνέπεια την ιδέα της διαμόρφωσης μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής, πολυπολικής παγκόσμιας τάξης», η οποία θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην πολιτιστική και πολιτισμική πολυμορφία.

Μόσχα και της Πιονγκγιάνγκ εκτίμησαν εξάλλου ότι οι βαθύτερες αιτίες της κλιμάκωσης των στρατιωτικών-πολιτικών εντάσεων είναι «η συγκρουσιακή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους υποδομή»στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Πούτιν η Πιονγκγιάνγκ έχει το δικαίωμα να «λαμβάνει εύλογα μέτρα» για την ενίσχυση των δικών της αμυντικών δυνατοτήτων, τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και την προστασία της κυριαρχίας.

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «ακολουθούν μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και δεν αποδέχονται τη γλώσσα του εκβιασμού και της δικτατορίας».

Ξεκαθαρίστηκε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο πρόεδρο, ότι η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσουν να «αντιδρούν στην ίδια την πρακτική του στραγγαλισμού των κυρώσεων ως εργαλείου που η Δύση έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί για να διατηρήσει την ηγεμονία της στην πολιτική, την οικονομία και άλλους τομείς». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πούτιν είπε ότι το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ «πρέπει να αναθεωρηθεί».

Τέλος, με βάση τη συμφωνία οι δύο χώρες θα επεκτείνουν τις σχέσεις τους και τους τομείς της εκπαίδευσης, της γεωργίας καθώς και στον πολιτιστικό και ανθρωπιστικό τομέα και τον τουρισμό.

Έμφαση δίνεται και στην επέκταση του εμπορικού κύκλου εργασιών μεταξύ των χωρών, που αν και εξακολουθεί να είναι μέτριος, παρατηρείται καλή δυναμική.

Δείτε ακόμα...