Ρωσικό μαχητικό επιχείρησε να καταρρίψει βρετανικό αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα

Αεροσκάφος RC-135 της RAF

Ένα σοβαρό περιστατικό που αναδεικνύει τον μεγάλο κίνδυνο επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης συνέβη πέρυσι τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Τότε το περιστατικό είχε παρουσιαστεί ως τεχνικό πρόβλημα.

Ένας Ρώσος πιλότος προσπάθησε να καταρρίψει ένα αεροπλάνο παρακολούθησης RC-135 της βρετανικής πολεμικής RAF πιστεύοντας ότι είχε άδεια να πυροβολήσει, σύμφωνα με τις συνομιλίες των δυο πιλότων.

Το αεροπλάνο της RAF, με πλήρωμα 30 άτομα, πετούσε μια «αποστολή επιτήρησης» πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στον διεθνή εναέριο χώρο στις 29 Σεπτέμβρη 2022, όταν συνάντησε δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη SU-27. Ένας από τους Ρώσους πιλότους ακούγεται στη συνομιλία να θεωρεί ότι του είχε δοθεί άδεια να στοχεύσει το βρετανικό αεροσκάφος.

Ο Ρώσος πιλότος απελευθέρωσε έναν πύραυλο αέρος-αέρος, ο οποίος εκτοξεύτηκε επιτυχώς αλλά δεν κατάφερε να κλειδώσει στον στόχο του, σύμφωνα με το BBC.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό είχε συμβεί – μετά από εξήγηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που το αποκάλεσε «τεχνική δυσλειτουργία».

Δείτε ακόμα...