Ρουμανία: Ανατράπηκε η κυβέρνηση με υπερψήφιση πρότασης μομφής στο κοινοβούλιο

Βουκουρέστι, Ρουμανία
Φώτο Αρχείου / Βουκουρέστι, Ρουμανία / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Nicole Baster @nicolebaste

Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας ανέτρεψε σήμερα την κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Φλορίν Κίτσου υπερψηφίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση μομφής.

Η κυβέρνηση Κίτσου έπεσε αφού την καταψήφισαν 281 βουλευτές και γερουσιαστές, πολλοί περισσότεροι από τους 234 που χρειάζονταν για την ανατροπή της. Ο Κίτσου θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρις ότου ένας νέος πρωθυπουργός να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα για διαβουλεύσεις την επόμενη εβδομάδα, με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Γιοχάνις είναι πιθανό να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο στέλεχος του κεντρώου Φιλελεύθερου Κόμματος, συμμάχου του Κίτσου στην παρούσα κυβέρνηση.

Τον περασμένο μήνα το κεντρώο USR («Ένωση Σώστε τη Ρουμανία»), ένα σχετικά νέο κόμμα, απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση του Κίτσου με αφορμή τη διαφωνία του για ένα περιφερειακό αναπτυξιακό ταμείο, στερώντας του έτσι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη συνέχεια υπέβαλε πρόταση μομφής και αρνήθηκε να επιστρέψει στον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν αποχωρήσει ο Κίτσου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...