Ρουμανία: Διαδηλώσεις αγροτών και οδηγών φορτηγών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Εκατοντάδες Ρουμάνοι αγρότες και οδηγοί φορτηγών διαδήλωσαν σήμερα κοντά στις μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία και σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, με αντικείμενο το υψηλό κόστος της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.

Τρακτέρ και φορτηγά άρχισαν να συγκεντρώνονται πριν από έξι ημέρες στις εθνικές οδούς, κυρίως κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κυρίως για την υψηλή τιμή του ντίζελ, τα ακριβά ασφάλιστρα, τα μέτρα της ΕΈ για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πιέσεις που δέχεται η εγχώρια αγορά από τα εισαγόμενα, ουκρανικά αγροτικά προϊόντα.

Στα αιτήματα των διαδηλωτών περιλαμβάνονται ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή των δανείων τους, η γρηγορότερη καταβολή των επιδοτήσεων και η δημιουργία ξεχωριστών λωρίδων στις μεθοριακές διαβάσεις και στο λιμάνι της Κωνστάντζας, στη Μαύρη Θάλασσα, για τα φορτηγά από χώρες μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Σήμερα, νταλίκες και τρακτέρ πήραν θέση στους δρόμους που οδηγούν στους σταθμούς ελέγχου του Σιρέτ και του Βίκοβου ντε Σους, στα σύνορα με την Ουκρανία. Η ρουμανική συνοριακή αστυνομία διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι τελωνειακές διατυπώσεις συνεχίζονται κανονικά. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στα περίχωρα του Βουκουρεστίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...