Ρουμανία: Κόντρα του Αρχιεπισκόπου Κωστάντζας με την Κυβέρνηση για προσκύνημα του Αγίου Ανδρέα

Εκκλησία Αγίου Ανδρέα στην Κωστάντζα της Ρουμανίας
Φώτο Αρχείου / Εκκλησία Αγίου Ανδρέα στην Κωστάντζα της Ρουμανίας / Πηγή: WIKIPEDIA

Συνεχίζεται η κόντρα του Αρχιεπισκόπου Κωστάντζας με την Κυβέρνηση στη Ρουμανία για το προσκύνημα του Αγίου Ανδρέα. Επιμένει η Αρχιεπισκοπή να πραγματοποιηθεί το προσκύνημα την ημέρα του Αγίου Ανδρέα.

Μετά την απόρριψη χθες, από το Δικαστήριο της Κωστάντζας, του αιτήματος της Αρχιεπισκοπής για αναστολή της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου που απαγορεύει τη συμμετοχή σε προσκυνήματα ατόμων που δεν διαμένουν στις πόλεις όπου αυτά πραγματοποιούνται, ο Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος (φωτο) απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Ludovic Orban και την κυβέρνηση, ενημερώνοντάς τους πως δεν θα επιτρέψει «να ποδοπατηθεί από εκείνους που δεν φοβούνται το Θεό και προσκυνούν σε μια παράλογη επιστήμη», το δικαίωμα να τιμήσουν οι πιστοί όπως πρέπει τον Άγιο Ανδρέα.

«Τι θα κάνετε; Θα μας χτυπήσετε, θα επιβάλετε πρόστιμα και θα μας εκτελέσετε όλους όσοι θα πάμε να προσευχηθούμε στο Σπήλαιο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα; Θα εξαπολύσετε τη δικαιοσύνη και τα όργανα της τάξης εναντίον των ίδιων των αδελφών για να πετύχετε το σκοπό σας;» ανέφερε στην επιστολή. Και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην υποτιμήσει την επιθυμία των ανθρώπων να βγουν ξανά στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

Επίσης χθες, αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμα σε 39 άτομα που παρακολουθούσαν στην πόλη της Κωστάντζας λειτουργία που τελούσαν ιερείς με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Θεοδόσιο, χωρίς να φορούν μάσκα προστασίας και να τηρούν τις αποστάσεις.

Εκκλησία Αγίου Ανδρέα στην Κωστάντζα της Ρουμανίας
Φώτο Αρχείου / Εκκλησία Αγίου Ανδρέα στην Κωστάντζα της Ρουμανίας / Πηγή: WIKIPEDIA

Οι αστυνομικοί οδήγησαν τους πιστούς έξω από την εκκλησία, αφού σε περίοδο καραντίνας προβλέπεται ότι οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται μόνον στους εξωτερικούς χώρους.

Ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες “βιαιοπράγησαν” κατά των πιστών που παρακολουθούσαν τη λειτουργία, γεγονός «που ενισχύει την πεποίθηση ότι η Εκκλησία και οι πιστοί γίνονται μάρτυρες μεγάλων καταχρήσεων στις οποίες οι αρχές προβαίνουν όλο και συχνότερα, πιθανότατα υπό τη δική σας σιωπηρή καθοδήγηση».

Χθες βράδυ, ο δήμαρχος της Κωστάντζας, Vergil Chițac, δήλωσε στον ς τηλεοπτικό σταθμό B1 TV, ότι θα έχει “μια σοβαρή συζήτηση” με τον Αρχιεπίσκοπο Θεοδόσιο, σχετικά με την άρνησή του να αναστείλει το προσκύνημα που οργανώνει την ημέρα του Αγίου Ανδρέου και ότι από τη δική του σκοπιά, οι κανόνες πρέπει να τηρηθούν.

Πηγή: ibna

Δείτε ακόμα...