Σ. Διγενή: Οι διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω των οποίων συντελούνται σεξουαλικά εγκλήματα συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους

Στην εκδικητική πορνογραφία αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Σεμίνα Διγενή, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής. Οπως τόνισε, πρόκειται για ένα έγκλημα που γεννήθηκε μέσα στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία της εκμετάλλευσης.

«Μιλάμε για έναν σύγχρονο τρόπο εξευτελισμού, εκβιασμού και κοινωνικής δολοφονίας ανθρώπων, κυρίως γυναικών, που αποτελούν το 90% των θυμάτων» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι πίσω από τον τεχνικό όρο κρύβεται η ωμή πραγματικότητα της καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η παραβίαση της προσωπικής ζωής και η μετατροπή της γυναίκας σε αντικείμενο δημόσιου διασυρμού.

Τέτοιου είδους φαινόμενα, συνέχισε, αναπτύσσονται στους «σκοτεινούς δρόμους» του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, που έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα και χρησιμοποιούνται από τη νέα γενιά χωρίς καμία ουσιαστική εκπαιδευτική ενημέρωση, καμία δικλείδα προστασίας.  Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και όταν κάποιοι κακοποιητές, βιαστές ή μαστροποί βρεθούν στη φυλακή, οι διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω των οποίων συντελούνται τα σεξουαλικά εγκλήματα συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Εχει αποδειχθεί ότι οι όποιες νομοθετικές αλλαγές, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις, και η σημερινή και οι προηγούμενες, προωθώντας και τις Οδηγίες της ΕΕ, και σ’ αυτό το ζήτημα, όχι μόνο δεν καταργούν το «θερμοκήπιο» των παραγόντων που δημιουργούν τους δράστες, αλλά αφήνουν στο απυρόβλητο τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες.

Εξήγησε πως η Οδηγία της ΕΕ που εντάχθηκε στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο μέσω σχετικού νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση το Γενάρη του 2025 θέτει μια σειρά εμπόδια για τα θύματα: Όπως την έγκληση που απαιτείται από το θύμα στην περίπτωση της κυβερνοπαρακολούθησης, όπως τη δυνατότητα στους παρόχους, δηλαδή στις διαδικτυακές πλατφόρμες, να ασκούν έφεση στην απόφαση αφαίρεσης διαδικτυακού υλικού, όπως τη μη αφαίρεση του υλικού από τον πάροχο που διαθέτει την πλατφόρμα, γιατί οι αρχές δεν μπορούν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο πάροχος !!!! (την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης).

Η Σεμίνα Διγενή υπογράμμισε ότι και στην περίπτωση της εκδικητικής πορνογραφίας αποδεικνύεται ότι δεν είναι θέμα ικανότητας της αστυνομίας και των κρατικών οργάνων. Είναι ζήτημα προσανατολισμού τους, που αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειμένες και απροστάτευτες από τους δολοφόνους και τους βιαστές τους, όταν την ίδια στιγμή (ως κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους) διώκουν ταχύτατα, εργάτες και εργάτριες, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, που παλεύουν για τα λαϊκά δικαιώματα.

Επισήμανε ότι όσο παραμένει η ανισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τόσο θα αναπαράγονται τέτοιες παθογόνες συμπεριφορές, όσο τα κλειδιά της οικονομίας θα έχουν μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι τόσο θα εμπορευματοποιούνται οι ανάγκες των γυναικών και θα νομιμοποιούνται ακραίες μορφές βίας και εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος, όπως η πορνεία.

Ανέφερε ακόμα πως στην κοινωνία που ζούμε, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η βιομηχανία του θεάματος βρίσκονται στα χέρια ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, ποτίζεται το έδαφος στο οποίο αναπαράγονται αναχρονιστικά στερεότυπα, σεξισμός και κουλτούρα εξευτελισμού. «Αυτή η εκμεταλλευτική κοινωνία, αναπαράγει τη βία σε κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας. Σ’ αυτήν “ξεφυτρώνουν” οι δράστες – τέρατα, θεριεύει η ενδοοικογενειακή βία, τα κυκλώματα trafficking και μαστροπείας με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά, και “ξεπηδούν” οι νέες μορφές βίας, όπως η εκδικητική πορνογραφία που συζητάμε σήμερα, αλλά και η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση και καταδίωξη. Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν μπορεί να περιοριστεί σε αυστηροποίηση των ποινών», είπε. 

Στη συνέχεια ανέφερε: «Μπροστά λοιπόν σ’ αυτές τις σύγχρονες μορφές βίας κατά των γυναικών δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να δυναμώσουμε τον αγώνα για την προστασία των θυμάτων απαιτώντας:

– Άμεση απομάκρυνση παράνομου υλικού από τις πλατφόρμες.

– Ειδικές δημόσιες και δωρεάν δομές στήριξης θυμάτων ψηφιακής βίας.

– Προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία για την ψηφιακή ασφάλεια και τον σεβασμό της προσωπικότητας». 

«Δεν συμβιβαζόμαστε με το να βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών, ΜΚΟ, εκκλησιαστικών δομών και διαφόρων “φιλάνθρωπων”, η προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών. Ούτε να πουλιέται στα τηλε-παράθυρα, ο ανθρώπινος πόνος και να κρύβονται οι πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες πίσω από τα φρικιαστικά εγκλήματα. Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση. Η μάχη απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, είναι μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τα δικαιώματα των γυναικών, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση που θα βασίζεται στον σεβασμό, στην ισοτιμία και στην αλληλεγγύη και όπου η αξιοπρέπεια δεν θα είναι διαπραγματεύσιμη. Αυτή τη μάχη δίνει καθημερινά το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή», πρόσθεσε. 

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...